Alicia Keys

lær nemt at spille på klaver her

Baggrund for Alicia Keys

Alicia Keys, hvis fulde navn er Alicia Augello Cook, er en amerikansk sangerinde, sangskriver, pianist og pladeproducer. Hun blev født den 25. januar 1981 i New York City, USA. Alicia Keys er kendt for sin sjælfulde stemme, exceptionelle klaverfærdigheder og evne til at blande forskellige musikgenrer, herunder R&B, soul, hip-hop og pop.

Debutalbum

Alicia Keys opnåede udbredt anerkendelse med udgivelsen af ​​sit debutalbum, “Songs in A Minor”, i 2001. Albummet var en massiv succes og indeholdt hitsingler som “Fallin'” og “A Woman’s Worth”. “Songs in A Minor” fik hende fem Grammy-priser, inklusive bedste nye kunstner og årets sang.

The Diary of Alicia Keys

Alicia Keys fortsatte sin succes med efterfølgende albums, såsom “The Diary of Alicia Keys” (2003), “As I Am” (2007) og “The Element of Freedom” (2009), som inkluderede populære numre som “If I Ain’t Got You”, “No One” og “Empire State of Mind” (med Jay-Z). Gennem sin karriere har hun modtaget adskillige Grammy-priser og er blevet anerkendt for sine enestående sangskrivnings- og vokaltalenter.

Aktivisme

Udover sin musikkarriere er Alicia Keys også kendt for sin filantropi og aktivisme. Hun er involveret i forskellige velgørende formål, herunder dem, der fokuserer på børn og kvinders rettigheder. Hun var med til at stifte “Keep a Child Alive”, en organisation, der yder støtte og behandling til børn og familier ramt af hiv/aids i Afrika og Indien.

Skikkelse

Alicia Keys er fortsat en fremtrædende skikkelse i musikindustrien og betragtes som en af ​​de mest indflydelsesrige og talentfulde kunstnere i sin generation. Hendes kraftfulde stemme, meningsfulde tekster og dedikation til sociale formål har gjort hende til en rollemodel for mange rundt om i verden.

Grammy

Gennem sin karriere har Alicia Keys vundet adskillige priser, herunder 14 Grammy-priser og har solgt over 75 millioner plader verden over. Billboard magazine udnævnte hende til den bedste R&B-kunstner i 2000-2009 årti, og etablerede sig som en af ​​de bedst sælgende kunstnere i sin tid. I 2010 inkluderede VH1 Keys på sin liste over de 100 største kunstnere nogensinde.

Songs in A Minor

Keys udgav sit første studiealbum, Songs in A Minor, i juni 2001. Det debuterede som nummer et på Billboard 200 og solgte 236.000 eksemplarer i den første uge. Albummet solgte over 6,2 millioner eksemplarer i USA, hvor det blev certificeret seks gange platin af Recording Industry Association of America (RIAA). Det fortsatte med at sælge over 13 millioner eksemplarer på verdensplan, hvilket etablerede Keys’ popularitet både i og uden for USA, hvor hun blev den bedst sælgende nye kunstner og bedst sælgende R&B-kunstner i 2001.

Fallin

Albummets førende single, Fallin’, brugte seks uger på førstepladsen på Billboard Hot 100. Albummets anden single, A Woman’s Worth, toppede som nummer tre på samme hitliste. Året efter blev albummet genudgivet som Remixed & Unplugged in A Minor, som omfattede otte remixes og syv unplugged versioner af sangene fra originalen.

Songs in A Minor

Songs in A Minor fik Keys til at vinde fem priser ved Grammy Awards 2002: Årets sang, bedste kvindelige R&B-vokaloptræden og bedste R&B-sang for Fallin’, bedste nye kunstner og bedste R&B-album; Fallin’ var også nomineret til årets plade. Keys blev den anden kvindelige soloartist til at vinde fem Grammy Awards på en enkelt aften, efter Lauryn Hill ved den 41. Grammy Awards. Samme år samarbejdede hun med Christina Aguilera om sidstnævntes kommende album Stripped på en sang med titlen Impossible, som Keys skrev, co-producerede og forsynede med baggrundsvokal. I begyndelsen af ​​2000’erne lavede Keys også små cameos i tv-serierne Charmed og American Dreams.

Albummet The Diary

Keys fulgte op på sin debut med The Diary of Alicia Keys, som blev udgivet i december 2003. Albummet debuterede som nummer et på Billboard 200, og solgte over 618.000 eksemplarer dens første uge efter udgivelsen, og blev det største første uges salg for en kvinde. kunstner i 2003. Den solgte 4,4 millioner eksemplarer i USA og blev certificeret fire gange platin af RIAA. Det solgte ni millioner eksemplarer på verdensplan og blev det sjette mest solgte album af en kvindelig kunstner og det næstmest solgte album af en kvindelig R&B-kunstner.

If I Ain’t Got You

Singlerne You Don’t Know My Name og If I Ain’t Got You nåede begge top fem på Billboard Hot 100-hitlisten, og den tredje single, Diary, kom ind i top ti. Den fjerde single, Karma, var mindre succesfuld på Billboard Hot 100 og toppede som nummer 20. If I Ain’t Got You blev den første single af en kvindelig kunstner, der forblev på Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs-hitlisten i over et år.

Pris for R&B-video 

Keys vandt Bedste R&B-video for If I Ain’t Got You ved 2004 MTV Video Music Awards; hun fremførte sangen og Higher Ground med Lenny Kravitz og Stevie Wonder. Senere samme år udgav Keys sin roman Tears for Water: Songbook of Poems and Lyrics, en samling af uudgivne digte fra hendes journaler og tekster. Titlen stammer fra et af hendes digte, “Love and Chains” fra linjen: “Jeg gider ikke drikke mine tårer for vand.” Hun sagde, at titlen er grundlaget for hendes forfatterskab, fordi “alt, hvad jeg nogensinde har skrevet, stammer fra mine tårer af glæde, af smerte, af sorg, af depression, endda af spørgsmål”.

Salg

Bogen solgte over 500.000 USD, og ​​Keys kom på New York Times’ bestsellerliste i 2005. Året efter vandt hun en anden pris i træk for bedste R&B-video ved MTV Video Music Awards for videoen Karma. Keys optrådte If I Ain’t Got You og sluttede sig derefter til Jamie Foxx og Quincy Jones i en gengivelse af Georgia on My Mind, Hoagy Carmichael-sangen, der blev berømt af Ray Charles i 1960 ved Grammy Awards 2005.

4 Grammy Awards

Den aften vandt hun fire Grammy Awards: Bedste kvindelige R&B-vokaloptræden for If I Ain’t Got You, Bedste R&B-sang til You Don’t Know My Name, Bedste R&B-album for The Diary of Alicia Keys og Bedste R&B-optræden af en duo eller gruppe med vokal” til My Boo med Usher.

Brooklyn Academy of Music

Keys optrådte og optog hendes del af MTV Unplugged-serien i juli 2005 på Brooklyn Academy of Music. Under denne session føjede Keys nye arrangementer til sine originale sange og fremførte et par udvalgte covers. Sessionen blev udgivet på CD og DVD i oktober 2005. Simpelthen titlen Unplugged, albummet debuterede som nummer et på den amerikanske Billboard 200-hitliste med 196.000 solgte enheder i den første uge efter udgivelsen. Albummet solgte en million eksemplarer i USA, hvor det blev certificeret Platinum af RIAA, og to millioner eksemplarer på verdensplan.

Debuten

Debuten af ​​Keys’ Unplugged var den højeste for et MTV Unplugged-album siden Nirvanas 1994 MTV Unplugged i New York og den første Unplugged af en kvindelig kunstner, der debuterede som nummer et. Albummets første single, Unbreakable, toppede som nummer 34 på Billboard Hot 100 og nummer fire på Hot R&B/Hip-Hop Songs. Det forblev nummer et på Billboard Hot Adult R&B Airplay i 11 uger.

Optagestudie i Long Island, New York

Keys åbnede et optagestudie i Long Island, New York, kaldet The Oven Studios, som hun ejer sammen med sin produktions- og sangskrivningspartner Kerry “Krucial” Brothers. Studiet er designet af den kendte studiearkitekt John Storyk fra WSDG, designer af Jimi Hendrix’ Electric Lady Studios. Keys and Brothers er medstifterne af KrucialKeys Enterprises, et produktions- og sangskriverteam, der hjalp Keys med at skabe hendes albums samt skabe musik for andre kunstnere.

NAACP Image Awards

I 2006 vandt Keys tre NAACP Image Awards, inklusive Outstanding Female Artist og Outstanding Song for Unbreakable. Hun modtog også Starlight Award af Songwriters Hall of Fame. I oktober 2006 spillede hun Mommy Martians stemme i “Mission to Mars”-afsnittet af børne-tv-serien The Backyardigans, hvor hun sang en original sang, Almost Everything Is Boinga Here. Samme år fik Keys næsten et mentalt sammenbrud. Hendes bedstemor var død, og hendes familie var stærkt afhængig af hende.

Egypten

Hun følte, at hun var nødt til at “flygte” og tog til Egypten i tre uger. Hun forklarede: “Den tur var absolut den mest afgørende ting, jeg nogensinde har gjort for mig selv i mit liv til dato. Det var en meget svær tid, som jeg havde at gøre med, og det kom bare til det punkt, hvor jeg virkelig havde brug for det – dybest set havde jeg bare brug for at stikke af, ærligt talt. Og jeg havde brug for at komme så langt væk som muligt.”

Albummet, As I Am

Keys udgav sit tredje studiealbum, As I Am, i november 2007; den debuterede som nummer et på Billboard 200 og solgte 742.000 eksemplarer i den første uge. Det skaffede Keys hendes største første uges salg i hendes karriere og blev hendes fjerde nummer et album i træk, og bandt hende med Britney Spears til de mest på hinanden følgende nummer et debuter på Billboard 200 af en kvindelig kunstner.

2007

Ugen blev den næststørste salgsuge i 2007 og den største salgsuge for en kvindelig soloartist siden sangerinden Norah Jones’ album Feels like Home i 2004. Albummet har solgt næsten fire millioner eksemplarer i USA og er blevet certificeret tre gange Platinum fra RIAA. Den har solgt næsten seks millioner eksemplarer på verdensplan. Keys modtog fem nomineringer til As I Am ved 2008 American Music Award og vandt i sidste ende to. Albummets førende single, No One, toppede som nummer et på Billboard Hot 100 og Hot R&B/Hip-Hop Songs og blev henholdsvis Keys’ tredje og femte nummer et på hver hitliste.

Like You’ll Never See Me Again

Albummets anden single, Like You’ll Never See Me Again, blev udgivet i slutningen af ​​2007 og toppede som nummer 12 på Billboard Hot 100 og nummer et på Hot R&B/Hip-Hop Songs. Albummets tredje single, Teenage Love Affair, toppede som nummer tre på Hot R&B/Hip-Hop Songs-hitlisten. Hun udgav den fjerde single, Superwoman, som toppede som nummer 82 på Billboard Hot 100 og nummer 12 på Hot R&B/Hip-Hop Songs.

Bedste kvindelige R&B-vokalpræstation

No One vandt Keys priserne for bedste kvindelige R&B-vokalpræstation og bedste R&B-sang ved 2008 Grammy Awards. Keys åbnede ceremonien med at synge Frank Sinatras 1950’er-sang Learnin’ the Blues som en “duet” med arkivoptagelser af Sinatra i video og No One med John Mayer senere i showet. Keys vandt også Bedste kvindelige R&B-kunstner under showet.

Quantum of Solace

Keys indspillede sammen med The White Stripes’ guitarist og hovedvokalist Jack White temasangen til Quantum of Solace, den første duet i Bonds soundtrack-historie. I 2008 blev Keys rangeret som nummer 80 i Billboard Hot 100 All-Time Top Artists. Hun modtog også tre nomineringer ved Grammy Awards 2009 og vandt Bedste kvindelige R&B-vokalpræstation for Superwoman.

Gangsta-rap

I et interview med magasinet Blender sagde Keys angiveligt, “‘Gangsta-rap’ var et trick for at overbevise sorte mennesker om at dræbe hinanden, ‘gangsta-rap’ fandtes ikke” og fortsatte med at sige, at det blev skabt af “regeringen” . Magasinet hævdede også, at hun sagde, at Tupac Shakur og The Notorious B.I.G. blev “i det væsentlige myrdet, deres oksekød drevet af regeringen og medierne, for at forhindre en anden stor sort leder i at eksistere”. Keys skrev senere en erklæring, der afklarede problemerne og sagde, at hendes ord blev misfortolket.

Cigaretmærket A Mild

Senere samme år blev Keys kritiseret af antiryge-forkæmpere, efter at plakater til hendes kommende koncerter i Indonesien havde et logo for cigaretmærket A Mild sponsoreret af tobaksfirmaet Philip Morris. Hun undskyldte efter at have opdaget, at koncerten var sponsoreret af firmaet og bad om “korrigerende handlinger”. Som svar trak virksomheden sit sponsorat tilbage.

Pladeproducer Swizz Beatz

Keys samarbejdede med pladeproducer Swizz Beatz om at skrive og producere Million Dollar Bill til Whitney Houstons syvende studiealbum, I Look to You. Keys havde henvendt sig til Clive Davis for at få lov til at indsende en sang til albummet.

Empire State of Mind

Keys samarbejdede også med indspilningskunstneren Jay-Z om sangen Empire State of Mind fra hans album fra 2009, The Blueprint 3. Sangen toppede Billboard Hot 100 og blev hendes fjerde nummer et single på hitlisten.

Albummet The Element of Freedom

Den følgende måned hædrede American Society of Composers, Authors and Publishers Keys med Golden Note Award, en pris givet til kunstnere “der har opnået ekstraordinære karrieremilepæle”. Hun samarbejdede med den spanske pladekunstner Alejandro Sanz for Looking for Paradise, som toppede Hot Latin Songs-listen. Keys udgav sit fjerde studiealbum, The Element of Freedom, i december 2009. Det debuterede som nummer to på Billboard 200 og solgte 417.000 eksemplarer i den første uge.

Cayman Island Jazz Festival

Som en del af reklameindsatsen for albummet optrådte hun på Cayman Island Jazz Festival den 5. december, den sidste aften på den tre dage lange festival, som vil blive udsendt på Black Entertainment Television (BET). Albummets førende single, Doesn’t Mean Anything, har toppet som nummer 60 på Billboard Hot 100.

Rangering

Keys blev rangeret som den bedste R&B-kunstner i 2000-2009 årti af Billboard magazine og rangeret som nummer fem som årtiets kunstner , mens hendes sang, No One, blev rangeret som nummer seks på magasinets sange fra årtiet. I Det Forenede Kongerige blev The Element of Freedom Keys’ første album til at toppe UK Albums Chart.

Albummet Girl On Fire

Ifølge Songfacts sagde Keys om titlen på hendes femte studiealbum, Girl On Fire. “Før jeg lavede denne plade, følte jeg mig på nogle måder som en løve, der var låst inde i et bur. Jeg følte mig som en pige, der misforstod, som ingen rigtig vidste, jeg følte, at det var på tide at stoppe med at komme med undskyldninger for nogen del af mit liv, som jeg ville ændre. Da jeg tog det valg, blev jeg en Girl on Fire, løven brød fri!!” Titelnummeret bliver gjort tilgængeligt på iTunes og radio den 4. september 2012.

Swizz Beat

I maj 2009 annoncerede Swizz Beatz, at han og Keys var romantisk involveret, og i maj 2010 bekræftede en repræsentant for Keys og Swizz Beatz, at de var forlovet og ventede et barn sammen. I løbet af 2010 FIFA World Cup deltog parret i en fagforening og fik det ufødte barn velsignet ved en zulu-ceremoni, som fandt sted i Illovo-forstaden til Sydafrika. Keys og Swizz Beatz blev gift på den franske ø Korsika den 31. juli 2010. Den 14. oktober 2010 fødte Keys en søn, Egypten Daoud Ibarr Dean, i New York City.

læs mere her

besøg hovedsiden

hvnobCt7JB3U5avEd8KkDX 320 80
Alicia Keys