Rumba 

Hør hvordan rumba lyder her 

Genre

Rumba er en musik- og dansegenre med sine rødder i Cuba. Det er en af de mest ikoniske og populære musikalske stilarter fra den caribiske ø og har også spredt sig til andre dele af verden.

Historiske beviser tyder på, at dansens tidlige rødder går tilbage til 1600-tallet. I det væsentlige var det påvirket af afrikanske slaverytmer og dans. I slutningen af ​​det nittende århundrede henviser det til forskellige cubanske musikstile udviklet af afrocubanske arbejdere. Også flere forskellige stilarter opstod med deres egne musik rytmer og dans. Senere, under Anden Verdenskrig, dansede cubanske middel- og overklasse dansene Son og Danzon relateret til det. Til sidst opdagede europæerne og amerikanerne det på Cuba. Desuden bragte de det tilbage til deres lande, og i 1930’ernes Amerika var det helt i top. Det spredte sig også til de fleste europæiske lande.

Karakteristika 

Genren har en livlig og rytmisk karakter med komplekse percussioninstrumenter som congas, timbales og claves. Den kombinerer afrikanske rytmer og melodiske strukturer med indflydelse fra europæisk musik. Genrens karakteristiske rytmiske mønstre skaber en pulserende og energisk lyd, der er kendt for at få folk til at danse.

Stilarter

Der er forskellige stilarter af rumba, herunder yambú, guaguancó og columbia, hver med deres egen særegne rytme og dansetrin. Yambú er mere langsom og sensuel, guaguancó er mere livlig og festlig, mens columbia er hurtigere og mere udfordrende.

Genren er også en social dans, hvor danserne viser deres improvisation evner og udtrykker sig gennem kropsbevægelser og rytmisk interaktion. Rumba-danserne bruger deres kropssprog til at udtrykke følelser som flirt, kamp og spøg.

Rumba har haft en stor indflydelse på andre musikgenrer, herunder latin jazz, salsa og latin pop. Kendte rumba kunstnere omfatter Los Muñequitos de Matanzas, Francisco “Minini” Montecé, og Sexteto Habanero.

Kultur

Rumba er mere end bare en musik- og dansestil; det er en del af den cubanske kultur og udtrykker livsglæde, spontanitet og fællesskab. Det fortsætter med at være en vigtig del af musik- og danseverdenen og fejrer den rige kulturelle arv fra Cuba.

Udtrykket rumba var oprindeligt et generisk ord for andre udtryk. For eksempel er det relateret til ord for Son, Danzon, Guaracha, der repræsenterer musik og dans fra Vestindien. Derudover kan det have udviklet sig fra andre ord som rumbear til fest eller rumbo, som betyder kursus eller fest. Ordet kan også være relateret til rombe, der betyder noget, der spinder.

Efterhånden kom ordet rumba til at blive brugt på forskellige måder afhængigt af landet. For eksempel var ordet i det nordlige Cuba synonymt med fest. Desuden var rumbaen påvirket af både spanske og afrikanske kulturer og traditioner.

Dans 

I USA udviklede en variant af rumba sig til balsalmusik med afrocubanske rytmer i 1920’erne. Desuden populariserede 1930’ernes sang The Peanut Vendor denne dansegenre af musik og dans i USA. I øjeblikket er der tre stilarter af genren, der er populære i USA. Disse stilarter er amerikansk stil, international stil og bolero i amerikansk stil.

I det nittende og det tyvende århundrede udviklede flere forskellige stilarter af denne dans sig. For eksempel inkluderer forskellige stilarter Columbia-stilen, den sensuelle yambu og guaguanco, der inkorporerede bækkenstød. Men nutidige ballroom-stile af dansen ligner ikke disse originale former.

Rammen for denne dans er mere afslappet end balsalens glatte danse. Også den amerikanske stil bruger en cubansk hoftebevægelse. Alternativt bruger den internationale stil en latinsk hoftebevægelse. Den amerikanske ballroom-stil kaldes nogle gange for boksen rumba. Historisk set er det en ældre dansestil. Ofte er kassetrinnet en af ​​de primære grundfigurer. Rumbaen er også en dans i medium tempo med en jævn lyd. Dette gør den til en ​​yndlingsdans genrerne til rutiner for første dans til bryllup. Derudover udmærker den sig ved sin sensuelle latinske musik. Derimod har mambo og cha cha hurtigere tempo og er mere energiske. Cha cha bruger også en handling eller bevægelse af staccato-typen. Derimod bruger rumbaen en flydende, langsommere bevægelse.

læs mere her

tjek hovedside

lær at spille på klaver her

rumba
rumba