Samba 

Hør hvordan samba lyder her

Samba startede i det 19. århundrede og udviklede sig i Rio de Janeiro, Brasilien i begyndelsen af ​​det 20. århundrede. Det blev den typiske musik- og danseform for Rio de Janieros verdensberømte karneval. De livlige dansebevægelser og rige og synkoperede rytme har gjort den til en sydamerikansk favorit. Samba er kendt for sin karakteristiske rytme, dansetrin og festlige atmosfære.

Oprindelse

Musikeksperter er uenige om dens sande oprindelse. Mange er enige om, at ordet “samba” er afledt af det angolanske Kimbundo-udtryk “semba”, som er navlestødet i dans. Det menes, at udtrykket var forbundet med den brasilianske delstat Bahian, da Bahian eks-slaver bragte dans til Rio de Janiero. Et andet argument tyder på, at det udviklede sig på Paraiba Valley kaffeplantager, der sidder lige uden for hovedstaden. Nogle siger, at Samba var et resultat af afro-brasiliansk middelklasse musik, der blev uddybet af professionelle Rio de Janeiro-musikere.

Udvikling

Gennem Sambas udvikling formede en række påvirkninger smagen af ​​musikken og dansen. Marcha og Maxixe er Sambas brasilianske forgængere, der påvirkede Samba såvel som Cubas Habanera og Tysklands polka. Sambamusik blev meget populær i sang fra, og nogle af dens tidligste indspilninger går tilbage til 1911. Alfredo da Rocha Vianna Jr. var en pioner inden for sangformen.

Karakteristika 

Musikalsk set er samba baseret på komplekse polyrytmer og percussion instrumenter som surdo (stort tromme), pandeiro (tamburin), tamborim (lille tromme) og cuíca (en friktions tromme). Derudover bruges også strengeinstrumenter som cavaquinho (ukulele-lignende instrument) og guitar. Samba har også en karakteristisk vokalstil, hvor sangere udfører hurtige og livlige melodiske linjer.

Sambaer fra 1920’erne og radio æraen i 1930’erne var langsomme og romantiske og fødte en undergenre kendt som “samba-cancao”. Samba cancao understregede sentimentale tekster og fremhævede melodi over rytme. De brasilianske sangere og komponister sætter samba cancao på den internationale radar. I løbet af denne tid af 1930’erne blev denne type dans introduceret til USA gennem et populært Broadway-skuespil og på New York World’s Fair.

1950’erne blev samba cancao overskygget af samba de batucada, en mere perkussiv og groovy samba-stil. I 1970’erne oplevede samba det stige, da musikere moderniserede den dynamiske samba batacuda-stil og smeltede den sammen med moderne harmoni og instrumentering. Samba begyndte at inkludere elementer af rock og jazz, hvilket bragte det til mainstream. Brasilianere af alle racer og sociale klasser begyndte at nyde dansen, og det blev en følelse af lykke for nationen.

Kultur

Samba er ikke kun et musikalsk og designmæssigt udtryk, men også en social og kulturel praksis. Den er dybt forankret i det brasilianske samfundsliv og fungerer som en kanal for udtryk, festligheder og samhørighed. Samba har også haft indflydelse på andre musikgenrer og stilarter over hele verden og har bidraget til at berige den globale musikscene.

Samba-musikken ledsager typisk samba-dansen, der er en energisk og sensuel dansestil. Danserne udfører komplekse fodarbejde, hop, drejninger og bevægelser med hofterne og overkroppen. Samba-dans er især forbundet med brasilianske karnevalsfester, hvor optrædende i farverige kostumer og store parader udfører samba og underholder publikum.

Dans 

Sambadans har en rig og kulturel historie. Der er en række forskellige typer samba, musik og dans. Mens Ballroom-versionen er blevet populær, var Samba oprindeligt en solodanser fra Latinamerika.

Solo-stilen Samba danses som en festdans under gade festivaler og fester stadig i dag. Det bliver ved med at blive danset lige så alene, som det oprindeligt blev danset, i en gruppe af andre dansere. I dag danses den også med en partner i Latin Ballroom Samba.

Sambaens solo stil fik navnet “samba no pe.” I solo-stilen tages tre trin i hver takt af 2/4-musikken. Nogle gange vil professionelle dansere lave fire trin i hver takt, men det gøres traditionelt med kun tre. Dansen er ofte spontan og udført, da musikken inspirerer danseren. En anden stil af solo samba dans startede i 1992 og er kendt som Samba Axe. Det er ikke defineret af et specifikt trin, men karakteriseret ved den musikalske rytme. Rytmen kan indstilles til et hurtigere eller langsommere tempo.

Samba numre

10 populære samba numre:

 

  1.   “Baby Boy” Beyonce
  2.   “Hips Don’t Lie” Shakira
  3.   “Ay Mujer” Jose Luis Rodriguez
  4.   “Pon De Replay” Rihanna
  5.   “Vive La Vida” Gusanito
  6.   “Hey Baby” No Doubt
  7.   “Vive El Verano “Paulina Rubio
  8.   “La Isla Bonita” Madonna
  9.   “Sacando Fuego” Amador
  10.   “Maria” Latin Jam 1

Hør sambarytmen på trommer: 

Lær Samba og Bossa nova → 1 Nodeark | Musikonline 

find noder til samba rytmen her

læs mere om samba her

samba