Cumbia

Hør hvordan cumbia lyder her 

Cumbia Genre 

Cumbia er en populær musikgenre og en dans, der har sine rødder i forskellige latinamerikanske lande, især Colombia. Cumbia opstod i det 17. århundrede som en fusion af afrikanske, indfødte og europæiske musikalske stilarter.

Den traditionelle cumbia-musik omfatter normalt instrumenter som trommer, tamburiner, fløjter, maracas, guitarer, accordion og bas. Rytmen er kendetegnet ved en karakteristisk puls og beat, der skabes af trommerne og tamburinerne. Melodien spilles normalt af guitar, accordion eller blæseinstrumenter.

Cumbia har udviklet sig og spredt sig til forskellige lande i Latinamerika og er blevet fusioneret med andre musikalske genrer som salsa, reggaeton og elektronisk musik. Moderne cumbia-variationer kan omfatte brug af synthesizere, trommemaskiner og andre elektroniske elementer.

Cumbia er kendt for sin glade og festlige atmosfære og er blevet populær både i Latinamerika og globalt. Den har inspireret mange musikere og bidraget til diversiteten og rigdommen af latinamerikansk musik og kultur.

Dansen 

Cumbia-dansen er en vigtig del af kulturen i de regioner, hvor genren er populær. Den traditionelle cumbia-dans indebærer parvis dans, hvor danserne bevæger sig i cirkulære bevægelser, mens de udfører trin og drejninger. Dansen har en livlig og festlig energi og er ofte udført ved forskellige sociale begivenheder, såsom fester og festivaler.

Colombia 

Cumbia, som er en fast bestanddel af Latinamerika, blev født i Colombia i slutningen af ​​det 19. århundrede og var stærkt påvirket af afrikanske, amerikanske og europæiske stilarter sammen med indiske stamme instrumenter: fløjter, trommer, harmonikaer og guacharacas. Og selv om der er utallige stilarter, er traditionelle cumbia stadig kendt for sit universelle, percussion-skævede dobbelt beat.

Argentina 

Cumbia fandt også rødder i Argentina og Peru, hvor det i 1970’erne var kendt som psykedelisk cumbia, især omkring Amazonas byer, hvor der var masser af olie. Andre unikke stilarter dukkede op: en langsommere harmonika rytme kaldet cumbia nortena og cumbia andina, som lænede sig op af latinamerikansk folkloristik musik, salsa og den Panama-udtænkte reggaetón. Cumbia-dansestilen følger ligefremme og minimale bevægelser – og siges at have efterlignet en frieri-dansestil udført af afrikanske slaver på kysten i det nordlige Colombia.

Mexico 

I 1940’erne ankom cumbia til den nordøstlige by Monterrey i Mexico, da tusindvis af migranter ledte efter en bedre livsstil. Den første cumbia-sang, der blev indspillet, var af Luis Carlos Meyer, efterfulgt af populære kunstnere som Tony Camargo og Rafael de Paz. Senere spredte genren sig til de urbane arbejderklasse kvarterer i Mexico City Penon de los Banos, San Juan de Aragon og Tepito.

Så, i 1980’erne, gik store udendørs fester kaldet sonidos på gaden – men i 1990’erne havde politiet lukket ned for forsamlingerne. Dette forhindrede selvfølgelig ikke cumbia i at fortsætte med at udvikle sig. Som man siger: Bandet spiller altid videre.

I dag i Mexico finder du cumbia i live og godt i barer, udendørs messer og dansesaloner om aftenen. DJ’s kendt som sonideras spinner ofte en blanding af tidlige klassiske og elektrocumbias med de forskellige beats af ska, hip hop og reggae. I de fleste moderne fortolkninger kan du stadig høre trompeter, keyboards og synthesizere. Indfødte Mexico City-kunstnere som Sonido Gallo Negro, det 9-mands instrumentale band er en af ​​genrens drivende kræfter, der blander traditionelle rytmer med cha-cha-cha og rumba for en jævn, trippy og dansebar lyd. Bandet La Redada, en sekstet, bringer også sine egne unikke cumbia melodier med diverse træblæsere, orgel, trommer, bas og et elektronisk musikinstrument kaldet theremin.

Cumbia-traditionen er stadig forbeholdt mexicanske bryllupper, skytshelgen, jul og endda quinceaneras (en fejring af en kvindes 15-års fødselsdag). Og i dag, uanset mødested eller lejlighed; beatsens bølgelignende tempo og rytmiske rejse lokker dans til de små timer om morgenen (og heldigvis kan du stadig danse dig i røv i Mexico City).

Læs mere her

Tjek hovedsiden

Billede1 1

 

 

 

 

depositphotos 116136760 stock illustration colombian couple performing cumbia dance