Funk

hør hvordan funk lyder her

Genre

Funk er en instrumental og vokal genre af dansemusik, der blev populært i 1970’erne, og som favner mange stilarter fra jazz, blues, rhythm and blues, soul jazz, gospel og rock traditioner. Rytme har forrang over melodi og harmoni, og gentagne “grooves” holder danserne i gang. Funk kom på banen i en periode med social aktivisme i slutningen af ​​1960’erne og udkrystalliserede sig i løbet af 1970’erne.

Funk er en musikgenre, der opstod i USA i 1960’erne og 1970’erne. Den kombinerer elementer fra soul, jazz, R&B og blues og er kendt for sin markante rytmiske struktur, fokuserede baslinje og kraftfulde hornsektioner.

Karakteristika 

Funkmusik er karakteriseret ved sin intense rytme og “groove”, der får folk til at danse og bevæge sig. Det er ofte baseret på en polyrytmisk tilgang, hvor forskellige instrumenter spiller forskellige rytmiske mønstre, der passer sammen for at skabe en kompleks og funky lyd. Funk bruger også ofte udtalte rytmeguitarer, messinginstrumenter og keyboard-baserede riffs.

Tekstligt fokuserer funk ofte på fest, dans, sociale spørgsmål og politiske budskaber. Teksterne kan være sjove og festlige eller indeholde sociale kommentarer og bevidsthed. Funk Musikken udtrykker ofte en følelse af empowerment, frigørelse og positiv energi.

Artister

Nogle kendte funk artister og bands inkluderer James Brown, Parliament-Funkadelic, Sly and the Family Stone, Earth, Wind & Fire, Kool & The Gang og Prince. Disse kunstnere har haft en betydelig indflydelse på musikken og har bidraget til at forme den funky lyd og attitude.

Indflydelse

Funk Musikken har også haft en stærk indflydelse på andre genrer som hip-hop, R&B, dance og moderne popmusik. Funkens rytmiske og energiske karakter har bevaret sin popularitet og fortsætter med at inspirere musikere og dansere over hele verden.

Funkmusik, kaldet “happy music” af trommeslager Hamilton Bohannon, genforenede afroamerikanere “én nation under en Groove.” Dens fremkomst er parallelt med overgangen fra et adskilt til et “ikke-adskilt” post-borgerrettigheds samfund i slutningen af ​​1960’erne og begyndelsen af ​​1970’erne. På trods af løfter om nye muligheder og fremskridt oplevede den sorte arbejderklasse og de fattige kun lidt forandring i deres liv i en æra med af industrialisering og under to lavkonjunkturer 1973-1975 og 1980-1982.

Samtidig mødte medlemmer af den sorte middelklasse ekskluderende praksis på integrerede arbejdspladser, boliger og sociale omgivelser. Udsigten til avancement i virksomhedernes Amerika, og overvejende hvide institutioner for videregående uddannelse, blev illusionen for mange. Udtrykket “funk” såvel som mangfoldigheden af ​​funk musikkens stilarter indfanger både de komplekse og ofte modstridende følelser af optimisme, ambivalens, desillusion og fortvivlelse, der fulgte med overgangen fra et adskilt til et post-borgerrettigheds samfund.

Pionerer

Blandt funkens pionerer er James Brown og Sly and the Family Stone, hvis revolutionære lyde blev populære på højden af ​​Black Power, anti-Vietnamkrigen og hippiebevægelser i slutningen af ​​1960’erne. Soulsangeren James Brown gav funken sit polyrytmiske fundament, hvorpå Larry Graham, Sly Stones bassist, tilføjede en perkussiv basguitar stil som hørt i “I Want to Take You Higher” (1968). Sly Stone introducerede rock teknologi (wah-wah-pedal, fuzz-boks, ekkokamre, vokal forvrængning osv.) og en blues-rock-guitar i sin musik (“Don’t Call Me Nigger, Whitey” 1969) (eksplicit).

Lær funk

hør funk rytmen på trommer: 

Lær funk rytme på trommer → 1 Nodeark & teori | Musikonline

Funk- rytmen bruges rigtig meget i moderne trommespil. Den minder meget om Rock-rytmen, men der er forskel.

Rock-rytmen er bygget op om 1/8- dels noder. Funk- rytmen er bygget op om 1/8- dels noder i kombination med 16-dels noder. Det gør rytmen mere synkoperet. Det vil sige, at rytmen indeholder flere underinddelinger. I rock- rytmen vil man typisk tælle følgende: 1 og 2 og 3 og 4 og. I Funk- rytmen tælles der typisk følgende: 1 da og så 2 og, 3 da og så, 4 og.

læs mere her: 

Funk – Wikipedia

lær at spille på klaver her

funk