Reggae

hør hvordan reggae lyder her 

Rødderne til Reggae musik 

Reggaemusik har haft flere påvirkninger for at skabe sin uforlignelige, umiddelbart genkendelige lyd. Dens unikke blanding af musikalske stilarter inkluderer:

 • Traditionel afrikansk musik
 • Traditionel caribisk musik
 • Jazz, R&B og rock
 • Tidligere jamaicanske stilarter som ska og steadyrock
 • For mange repræsenterer reggae mere end en musikalsk genre.

lær nemt at spille på klaver her 

Som et varigt symbol på jamaicansk stolthed og national identitet indbefatter det for mange en hel kultur og livsstil. Men for at forstå, hvordan reggae gik fra et par flittige kunstneres kæledyr projekt til at blive en globalt elsket kunstform, er det nødvendigt at tage en mindre omvej til en kort historielektion om genrens hjemland, Jamaica.

Reggae er en genre inden for musikken, der har sine rødder i Jamaica. Den opstod i slutningen af ​​1960’erne og blev populær over hele verden i 1970’erne, primært takket være reggae-legenden Bob Marley.

Karakteristika

Reggae er kendetegnet ved sin karakteristiske rytme, der ofte kaldes “one drop”. Denne rytme er baseret på en fremtrædende basguitarlinje og en trommebeat, der fokuserer på at accentuere det tredje slag i rytmen. Reggae er også kendt for sin pulserende og indbydende lyd, der kombinerer elementer af traditionel jamaicansk musik, som f.eks. mento og calypso, med inspiration fra amerikansk rhythm and blues og soul.

Teksterne i reggaemusik handler ofte om sociale og politiske emner, herunder kampen mod undertrykkelse og ulighed. Bob Marley, der betragtes som en af ​​de mest indflydelsesrige reggae artister, var kendt for sin politiske bevidsthed og hans budskaber om fred, kærlighed og enhed.

Reggae har haft en enorm indflydelse på mange musikgenrer og har bidraget til udviklingen af ​​andre stilarter som reggaeton, dub og dancehall. Genren er kendt for sin afslappede og afslappede stemning samt dens positive og oplysende budskaber. Reggaemusikken er fortsat populær i dag og nyder anerkendelse over hele verden.

Hvor kommer reggae- musik fra? 

Som i mange dele af verden markerede afslutningen på Anden Verdenskrig et vendepunkt i Jamaicas historie. Jamaicanere strømmede til i hobetal fra øens landdistrikter til dens voksende hovedstad – Kingston – på jagt efter de muligheder, krigens afslutning syntes at love.

Der byggede de en levende social kultur omkring byens berømte dansesale, kendt som lydsystemer til den musik, de spillede.

I store dele af 1940’erne og 1950’erne spillede disse dansehaller importeret musik, for det meste amerikansk rock og rhythm and blues. Men den hurtige forvandling, som nationen undergik på det tidspunkt, førte snart til et ønske om en lyd, der typisk var jamaicansk.

Reggae er en discipel af Ska, en musikgenre, der startede i 50’erne. Ska er et biprodukt af afro-caribisk musik og R&B. Skas distinkte lyd inkluderer off-beat rytmer, bragende horn, klaver, tunge guitar smæk og hurtige beat trommer. Pionererne inden for ska omfatter:

 • Ernie Ranglin
 • Derrick Morgan
 • Prins Buster
 • Toots og Maytals
 • Dominoerne

I midten af ​​1960’erne begyndte populariteten af ​​ska dog at aftage til fordel for en ny undergenre kendt som rocksteady.2 Rocksteady, der primært var instrumental, inkorporerede mange af de samme elementer som ska, men med større vægt tillagt bas guitar og trommer. Rytmisk er rocksteady langsommere end ska, og lyden er mere afdæmpet.

Hvornår blev reggae skabt?

Det er vejen gennem ska og rocksteady, der fører os til reggae, som først dukkede op i slutningen af ​​1960’erne.3 Langsommere end rocksteady og med langt mere musikalsk kompleksitet end ska, hyldede reggae den musik, der kom før den, mens den stadig etablerede sig som en distinkt, helt ny lyd i sig selv. Ska & Reggae klassiske albums er stadig elsket af mange i dag.

Internationale navne 

Det tog ikke lang tid, før reggae spredte sig fra Jamaica til resten af ​​verden. 

I begyndelsen af ​​1970’erne vandt reggae verden over:

“The Harder They Come” – Denne film fra 1972 skabte eksplicit forbindelsen mellem reggaemusik og den jamaicanske kamp mod fattigdom og fratagelse af stemmeret. Med reggaestjernen Jimmy Cliff i hovedrollen var det en international succes, der hjalp med at introducere reggae til et verdensomspændende publikum.

Bob Marley

Som frontmand for Wailers blev Bob Marley en af ​​de mest genkendelige skikkelser inden for reggae og en drivkraft bag genrens appel uden for Jamaica.8 Populære amerikanske kunstnere som Eric Clapton fandt store hits med covers af Marleys sange . Eric Clapton kaldte endda reggae for sin “favoritmusik”. The Wailers bragte reggae til endnu større publikum, mens de åbnede turnéer for folk som Bruce Springsteen og Sly and the Family Stone. Som en hengiven rastafarian var Marley også medvirkende til at styrke forbindelserne mellem reggae og den spiritualitet, han og så mange andre praktiserede.

En stor jamaicansk befolkning i Det Forenede Kongerige førte til fremkomsten af ​​reggae på tværs af dammen begyndende i 1970’erne.9 Kunstnere som Asad, Steel Pulse og andre hjalp med at popularisere genren internationalt.

Musikinstrumenter 

De originale kunstnere, der startede reggaemusikken, byggede videre på deres tids genrer. Derfor var de pionerer i stilen ved at bruge de instrumenter, de havde til rådighed. I 1960’ernes Jamaica omfattede disse: 

 • Trommer
 • Elektrisk bas
 • Elektriske og akustiske guitarer
 • Tastaturer
 • Horn
 • Vokal

Så i det væsentlige brugte tidlige reggae-kunstnere de samme instrumenter, som deres samtidige i rock and roll-verdenen spillede på.

Selvom de ikke er fremmede for standard-sættet, har reggae percussionister også lært at mestre en lang række regionale instrumenter for at levere genrens karakteristiske klang. Mens rock trommeslagere som Neil Peart favoriserede teknisk kompleksitet i deres spillestil, lænede reggaemusikere sig på mangfoldigheden af ​​deres arsenal for at flytte genrens grænser og holde tingene friske. Gennem årene har forskellige reggaemusikere taget til sig:1

 • Congas
 • Bongoer
 • Repeter-tromlen
 • Træblokke
 • Skrabere
 • Klaves
 • Quiccas

lær reggae på trommer med gratis nodeark: 

Lær 6 vigtigste Reggae rytmer på trommer → Musikonline

læs mere her

besøg hovedsiden her 

Bob Marley var et stort navn inden for Reggae

Billede1