Heavy metal 

Hør hvordan heavy metal her

Heavy metal er en genre inden for rockmusikken, der er kendt for sin kraftfulde og aggressive lyd. Den kendetegnes typisk ved høje guitarriffs, tunge trommer, intens vokal og komplekse guitar- og basgange. Heavy metal har en markant distortion-guitarlyd, der giver musikken dens karakteristiske “tunghed”.

Tekstligt dækker heavy metal ofte emner som styrke, frygt, samfundets uretfærdigheder, fantasi og mørkere temaer. Nogle subgenrer inden for heavy metal, som for eksempel doom metal eller black metal, har også en tendens til at fokusere på mere ekstreme eller kontroversielle temaer.

Heavy metal opstod i slutningen af ​​1960’erne og begyndelsen af ​​1970’erne med bands som Black Sabbath, Led Zeppelin og Deep Purple. Siden da har genren udviklet sig og forgrenet sig i mange undergenrer, herunder thrash metal, power metal, death metal, og mange flere.

Genren har en stor og dedikeret fanbase over hele verden og har haft en betydelig indflydelse på mange andre genrer og musikalske bevægelser. Den har også inspireret utallige bands og musikere og fortsætter med at være en vigtig del af den moderne musikscene.

Baggrund og ord 

‘Heavy metal’ virker som en besynderlig betegnelse at anvende på en form for musik. En lille undersøgelse af symbolikken bag navnet afslører dog, at det er et ret oplagt valg.

‘Heavy’ blev opfundet i beatnik-æraen i 1950’erne som et udtryk for seriøs eller dyb, og udtrykket ‘heavy music’ blev dengang og senere anvendt på musik i den retning. Det er tydeligt at se, at denne betydning af tung er afledt af den sædvanlige betydning, det vil sige vægtig eller massiv.

Okay, det er “tungt” forklaret, men hvorfor skulle en form for musik kaldes metal? Nå, de fleste metaller er tunge, især de metaller, der foretrækkes af de bands, der spillede den genre og brugte metal i deres navne, for eksempel Led Zeppelin, Iron Butterfly, Iron Maiden og Metallica. Udtrykket ‘tungmetaller’ i kemisk forstand omfatter også kviksølv, bly og cadmium, som har det helt rigtige billede af toksicitet, der passer til den musikalske stil. Så både ‘heavy’ og ‘metal’ er som ord egnede kandidater til denne genre. Læg dertil det faktum, at tungmetal allerede var blevet brugt i vid udstrækning som en militær betegnelse for stærkt befæstede kampvogne/kanoner etc., og det begynder at ligne et ideelt valg som mærkat.

lær nemt at spille på klaver her 

Grupper 

De første bands, især Black Sabbath/Ozzy Osbourne, Led Zeppelin og Judas Priest, kom fra Birmingham, som dengang (desværre ikke længere) var et hovedcenter for metalvareproduktion i Storbritannien. Med nedgangen i denne industri bliver det meste af ‘metalbashing’, som det var kendt, nu udført af disse bands snarere end af mænd med store hamre.

Birmingham

Heavy metal Birmingham var den første industrialiserede by i verden, og denne industri var centreret omkring fabrikkerne og ovnene i det passende navngivne Black Country, beskrevet af den amerikanske konsul til byen i 1868 som “Black by day, red by night”. Mange af medlemmerne af ovenstående grupper arbejdede på fabrikker om dagen (Ozzy Osbourne var f.eks. horn tester på en bilfabrik) og spillede i hårde rockbands om natten. Det er næppe overraskende, at musikken afspejlede de syn og lyde, som bandmedlemmerne var omgivet af. Black Sabbath er generelt accepteret som det første heavy metal-band. De blev oprindeligt kaldt Earth  efter J. R. R Tolkiens mytiske Middle Earth. Tolkien var en lokal dreng og menes at have baseret regionen Mordor på det sorte land. Alt i alt er det tydeligt, hvor den musikalske form heavy metal stammer fra.

Selvom Ozzy og venner spillede heavy metal i slutningen af ​​1960’erne/begyndelsen af ​​1970’erne, brugte de ikke det udtryk til at beskrive det – for det skal vi over til USA. Udtrykket ‘heavy metal’ optræder første gang på tryk i William Burroughs’ roman The Soft Machine fra 1962. de pengesedler – Og Insect People of Minraud med metalmusik.”

Udtrykket ‘heavy metal’ blev brugt i en musikalsk sammenhæng i titlen på et album fra 1967 af det britiske avantgarde-outfit Hapshash and the Coloured Coat – Featuring The Human Host And The Heavy Metal Kids. Titlen blev ikke anvendt på en bestemt musikalsk stil og ser ud til at have været en reference til ‘børnene’ i Burroughs’ roman.

Det er ikke klart, hvem der først tilegnede sig udtrykket til at henvise til høj rockmusik, selvom flere hævder det. Den meget citerede beskrivelse af Jimi Hendrix’ musik som “som at lytte til heavy metal, der falder ned fra himlen”, er, selvom den er en ret præcis vurdering, ikke den tidligste brug af sætningen.

Læs mere her

Tjek hovedsiden

Billede3
heavy metal