Klassisk musik 

hør hvordan klassisk musik lyder her

Genre

Klassisk musik, også kendt som kunstmusik eller vestlig kunstmusik, er en genre inden for musikken, der har sine rødder i Europa og strækker sig tilbage til middelalderen. Den klassiske musiktradition omfatter kompositioner skrevet af kendte komponister som Bach, Mozart, Beethoven, Wagner og mange andre.

Karakteristika 

Klassisk musik er kendetegnet ved sin kompleksitet, harmoniske struktur og omfattende anvendelse af notation. Den er ofte skrevet i flerstemmige arrangementer og kræver dygtige musikere til at udføre stykkerne. Den klassiske musiktradition omfatter flere genrer og former, herunder symfonier, sonater, operaer, kammermusik og korværker.

En vigtig del af den klassiske musik er den skrevne notation, som giver musikerne detaljerede instruktioner om, hvordan stykket skal spilles. Dette gør det muligt for musikken at blive opført af forskellige musikere og orkestre, og sikrer en vis grad af konsistens og reproducerbarhed.

Klassisk musik er kendt for sin dybde, følelsesmæssige rækkevidde og evne til at formidle komplekse historier og ideer gennem musikalske temaer. Den klassiske musiktradition er blevet værdsat og bevaret gennem århundreder og har haft en enorm indflydelse på musikken som helhed.

Det er vigtigt at bemærke, at klassisk musik ikke er begrænset til en bestemt æra eller stil, da den er i konstant udvikling. Moderne komponister fortsætter med at skabe nyt klassisk musikværker og eksperimentere med forskellige lyde og teknikker. Klassisk musik fortsætter med at være en væsentlig del af den musikalske kultur og nydes af lyttere over hele verden. 

Musikeksperter opdeler klassisk musik i forskellige perioder:

Middelalderperiode (1150 til 1400)

Musik har eksisteret siden den menneskelige civilisations begyndelse, men de fleste musikhistorikere begynder at katalogisere klassisk musik i middelalderen. Middelaldermusik er kendt for monofonisk sang – nogle gange kaldet gregoriansk sang på grund af dens brug af gregorianske munke. Ud over at synge spillede middelaldermusikere instrumentalmusik på instrumenter som lut, fløjte, blokfløjte og udvalgte strengeinstrumenter.

Renæssanceperiode (1400 til 1600)

Musik fra renæssancetiden introducerede polyfonisk musik til et bredt publikum, især via kormusik, som blev opført i liturgiske omgivelser. Ud over luten spillede renæssance musikere blandt andre strengeinstrumenter, viol, lyre og guitar. Messinginstrumenter som en basun og en kornet dukkede også op i denne æra. De måske mest bemærkelsesværdige renæssancekomponister var Giovanni Pierluigi da Palestrina, John Dowland og Thomas Tallis.

Barokperiode (1600 til 1750)

Under barokken bølgede klassisk musik frem i sin kompleksitet. Barokkens æra oplevede en fuld omfavnelse af tonal musik – musik baseret på dur- og molskalaer snarere end modes – og den fastholdt polyfonien fra renæssancetiden. Mange af de instrumenter, som nutidens orkestre brugte, var almindelige i barokmusik, herunder violin, bratsch, cello, kontrabas (kontrabas), fagot og obo. Cembalo var det dominerende klaver lignende instrument, selvom klaveret først dukkede op i denne æra. De mest berømte komponister fra den tidlige barok æra omfatter Alessandro Scarlatti og Henry Purcell. I den sene barok periode opnåede komponister som Antonio Vivaldi, Dominico Scarlatti, George Frideric Handel og Georg Philipp Telemann massiv popularitet. Den mest indflydelsesrige komponist fra barokken er Johann Sebastian Bach, som komponerede omfattende præludier, fugaer, kantater og orgelmusik.

Klassisk periode (1750 til 1820)

Inden for den brede genre af klassisk musik findes den klassiske periode. Denne æra af musik markerede første gang, at symfonien, instrumental koncerter (som fremhæver virtuose solister) og sonateformen blev bragt til et bredt publikum. Kammermusik for trio og strygekvartet var også populær i den klassiske æra. Den klassiske signatur komponist er Wolfgang Amadeus Mozart, selvom han langt fra var den eneste stjerne i den klassiske æra. Joseph Haydn, Franz Schubert og J.S. Bachs sønner J.C. Bach og C.P.E. Bach var også stjerne komponisten i denne periode. Operakomponister som Mozart og Christoph Willibald Gluck udviklede opera formen til en stil, der stadig er genkendelig i dag. Ludwig van Beethoven begyndte sin karriere under den klassiske æra, men hans egne innovationer hjalp med at indlede den næste musikalske æra.

Læs mere om Mozart her:

Mozart → 1 store musikere fra Europa| artikel/ Musikonline %

Romantisk periode (1820 til 1900)

Personificeret ved Beethoven fra den sene periode introduceredes den romantiske æra følelser og drama til den platoniske skønhed af klassisk musik. Tidlige romantiske værker som Beethovens symfoni nr. 9 satte en skabelon for næsten al det nittende århundredes musik, der fulgte. Mange af de komponister, der dominerer nutidens symfoniske repertoirer komponeret under den romantiske æra, herunder Frederic Chopin, Franz Liszt, Felix Mendelssohn, Hector Berlioz, Robert Schumann, Johannes Brahms, Anton Bruckner, Gustav Mahler, Peter Ilyich Tchaikovsky, Richard Strauss, Jean Sibelius, og Sergei Rachmaninoff. Operakomponister som Richard Wagner, Giuseppe Verdi og Giacomo Puccini brugte romantikkens følelsesmæssige kraft til at skabe smukke melodiske linjer sunget på italiensk og tysk. Den romantiske æra så også skabelsen af ​​et nyt instrument i træblæserfamilien, saxofonen, som ville få særlig fremtræden i det kommende århundrede.

Moderne periode (1900 til 1930)

Den moderne æra af kunst og musik opstod i begyndelsen af ​​det tyvende århundrede. Klassiske komponister fra det tidlige tyvende århundrede svælgede i at bryde de harmoniske og strukturelle regler, der havde styret tidligere former for klassisk musik. Igor Stravinsky strakte trodsigt instrumenter til deres naturlige grænser, omfavnede blandet meter og udfordrede traditionelle forestillinger om tonalitet i værker som The Rite of Spring. Franske komponister som Claude Debussy og Maurice Ravel ledede en undergenre af det 20. århundredes musik kaldet impressionisme. Andre som Dimitri Shostakovich, Paul Hindemith og Béla Bartók holdt fast i klassiske former som klaverkoncerten og sonaten, men udfordrede harmoniske traditioner. Mest radikal var måske den tyske komponist Arnold Schoenberg, der sammen med disciple som Alban Berg og Anton Webern disponerede helt over tonalitet og omfavnede seriel (eller 12-toner) musik.

Postmoderne periode (1930 til i dag)

Kunstmusikken i det tyvende århundrede skiftede fra 1930’erne og fortsatte ind i æraen efter Anden Verdenskrig, hvilket indvarslede en musikstil, der nogle gange kaldes postmoderne eller nutidig. Tidlige udbydere af postmoderne musik inkluderer Olivier Messiaen, der kombinerede klassiske former med nye instrumenter som ondes martenot. Postmoderne og nutidige komponister som Pierre Boulez, Witold Lutoslawski, Krzysztof Penderecki, Henryk Górecki, György Ligeti, Philip Glass, Steve Reich, John Adams og Christopher Rouse har blandet linjerne mellem tonal og atonal musik, og de har sløret grænserne mellem klassisk musik og andre former som rock og jazz.

Lær mere 

lær at spille på klaver her 

læs mere her 

lær Brahms vuggevise her 

klassisk