Punk rock 

Hør hvordan punk lyder her 

punk genre 

Punk rock er en energisk og oprørsk genre inden for rockmusikken, der opstod i 1970’erne. Det er kendt for sin minimalistiske tilgang til musikalske arrangementer og en rå og aggressiv lyd. Punkrock er ofte karakteriseret ved hurtige guitarriffs, en simpel trommerytme og kortvarige sange med en udfordrende og provokerende attitude.

Lær at spille på klaver her 

Punk Rock-musikken er ofte forbundet med en DIY (do-it-yourself) mentalitet, der fremhæver selvstændighed og uafhængighed fra de kommercielle normer inden for musikindustrien. Punkbands fremhæver ofte et dovent og amatøragtigt musikalsk niveau, som en bevidst modsætning til mere teknisk dygtige og polerede musikformer.

Tekstligt fokuserer punk rock på sociale og politiske problemer, ungdommens frustrationer, anti-establishment holdninger og samfundskritik. Sangteksterne kan være provokerende, rebelske og ofte satire prægede.

Nogle af de mest kendte punk rock-bands inkluderer Sex Pistols, Ramones, The Clash, Dead Kennedys og mange flere. Punkrock har haft stor indflydelse på både musik og kultur og har bidraget til udviklingen af andre genrer som post-punk, hardcore punk og punk-pop.

Selvom punk rock-bevægelsen oprindeligt opstod i 1970’erne, fortsætter dens indflydelse og holdninger med at præge både musik og samfund den dag i dag.

Garagebands

Et årti før punk oprøret lagde garage rock bands fra 60’erne grunden til, at punk bands og kunstnere kom i 70’erne og frem. Garagerocken besad den tunge guitarslimring, som punkrocken er kendt for, men havde ikke helt det samme optimistiske tempo og rytme som traditionel punk. Midten til slutningen af ​​60’ernes optræden af ​​The Stooges og The Sonics rå, rå fremkomst fortsatte med at inspirere arketyperne af punkbands som Ramones og The Cramps.

Den legendariske New York City-klub CBGB opstod ikke med det formål at være punkens fødested i USA. Startet af Hilly Cristol i 1973, CBGB står for Country, Bluegrass og Blues. Bemærkelsesværdige bands som Ramones, Blondie og Talking Heads dukkede op fra denne bluegrass-klub. Mens Blondie og Talking Heads fortsatte med at udvikle deres egne stilarter, ramte Ramones verden med en bølge af genial punkrock.

Ramones, der åbenbart anses for at være det første punkrockband, gjorde en karriere ud af at spille to til tre akkorder hurtigt i en gentagne nedadgående bevægelse. Ramones banede vejen for de kommende punkbands og beviste, at du i modsætning til glorificerede rockstjerner ikke behøver at være talentfuld eller flot for at være i et punkband.

Johnny Ramone fortæller til Rolling Stone om motiverne til at starte bandet: “Vi fandt faktisk sammen, fordi ingen af ​​os kunne få piger, vi havde intet at lave udover at klatre på tage og snuse lim. “Piger ville kun have fyre, der kørte Corvetter.”

Punken antændte i forskellige dele af verden stort set på samme tid. På den anden side spillede det berømte punkband Sex Pistols deres første show i den mindre frihandels hal i Storbritannien, som mange anser for at være punkens fødsel i Storbritannien. De friske punk bands fra både Australien og London dukkede op omkring 1975, relativt samtidig med at nye punk fans skød heroin på CBGB i New York.

Stoffer 

Alle punkbands delte en dyb kærlighed til heroin, en stor faktor i den tidlige punkscene. Deres kærlighed til heroin gjorde dem adskilt fra befolkningen generelt. På det tidspunkt var heroin ikke et stort stof, det faktum, at folk skød heroin i klubberne, gjorde dem til en udbrændthed for samfundet. Den amerikanske singer-songwriter GG Allin, mærket under punk-genren, coverede Warren Zevons Carmelita, en sang om heroinbrug: “Carmelita hold mig fastere / Jeg tror, ​​jeg synker ned / And I’m all strung out on heroin / On the udkanten af ​​byen.”

Sid Vicious, frontman of Sex Pistols, died of a heroin overdose on Feb. 2, 1979, a tragedy which many broach to as the end of punk. Punk clearly went on after the death of Vicious, but it undoubtedly transformed into something else. Punk, in its original and raw form, only existed for 3-4 years.

Traditional punk was transmuted into a genre that exhibited more angst than the already established punk. The birth of hardcore punk came about due to the strict rules and norms that the traditional punk genre built for itself, and hardcore clearly did not fit these traditional punk rock standards. Leading into the ‘80s, hardcore punk swept the nation with a sound of punk that was more fast and angry than ever before. Los Angeles and Washington D.C. were the new scenes for macho, hardcore punk in the United States. Bad Brains, formed in 1977 in Washington D.C. by 4 African Americans, became one of the definitive hardcore punk bands of the early ‘80s.

Sid Vicious, forsanger i Sex Pistols, døde af en overdosis heroin den 2. februar 1979, en tragedie, som mange taler om som slutningen på punken. Punken fortsatte tydeligt efter Viciouss død, men det forvandlede sig uden tvivl til noget andet. Punken, i sin oprindelige og rå form, eksisterede kun i 3-4 år.

Udvikling 

Hardcore punk blev til post-punk, som med tiden gik over i grunge. Udtrykket post-punk er blevet lidt af en afløbs fanger for alt lige fra Sex Pistols til Simple Minds. Tidsrammen og etiketterne for, hvornår hardcore-punk blev til post-punk og grunge, er uklare. Én ting er dog klar; de idealer, genrerne delte, var ikke til at skelne. Genrerne punk, post-punk og grunge afviste alle den traditionelle rock-æstetik. I stedet bestod genretrioen af ​​rockister, der gik ind for eksperimentelle teknikker og ikke-rockmusikalske stilarter.

I dag 

Punken er ikke død. Selvom dets image måske ikke ses tydeligt i USA, findes der store punk scener rundt om i verden. De største punkscener i dag findes i Japan, islamiske lande og Mexico. Andre store punkscener omfatter riot grrrl feministisk punk, en undergrunds feministisk punkbevægelse, der startede i begyndelsen af ​​90’erne i staten Washington, som nu har spredt sig til over 26 lande. 

Denne subkulturelle bevægelse kombinerer feministisk bevidsthed, punk stil og politik. Østblok punkscenen hænger også ved i dag, og selvom den måske er en blind vinkel selv for punk fans, holder den fast i punkens idealer ved at holde sig under jorden og udtrykke utilfredshed med den politiske og økonomiske situation for ungdommen i Tjekkoslovakiet og Østtyskland.

Punk musik  i USA vil fortsætte på grund af den nuværende tilstand i amerikansk politik. Historien har vist, at punkere lever af dårlig politik; så længe landets nuværende politiske klima forbliver tumultarisk, vil amerikansk punk rock musik rejse sig igen.

Læs mere her

Tjek hovedsiden 

Billede4