Pop 

Hør hvordan pop lyder her 

Baggrund

Pop er en forkortelse for populær, og det er forblevet den definerende betegnelse for den stadig skiftende musik, som offentligheden foretrækker. Selvom det ikke specifikt blev anvendt før midten af ​​det 20. århundrede, kan popmusikken som sådan spores et par årtier før det.

Karakteristika 

Popmusik er kendetegnet ved sin fængende melodi, enkelhed og let tilgængelighed. Den bruger ofte standardiserede strukturer som vers-for-vers-kor og er ofte drevet af vokalpræstationer. Popmusikken inkorporerer også forskellige musikalske elementer og stilarter fra andre genrer som rock, elektronisk musik, R&B og dance.

Tekstligt fokuserer popmusik ofte på emner som kærlighed, romantik, fest, ungdomskultur og personlige oplevelser. Det kan have en bred vifte af stemninger og stilarter, der spænder fra glade og upbeat sange til mere eftertænksomme og følelsesladede numre.

Man kan sige, at music hall- sange var de første rigtige popsange, skrevet af professionelle og bredt fremført for publikum. Det går tilbage til den victorianske æra, hvor en performer havde brug for en iørefaldende, identificerbar sang.

Tingene ændrede sig med fremkomsten af ​​optagelser, tidligt i det 20. århundrede. Dermed havde musikken chancen for at blive meget bredere udbredt. Plader, der blev spillet med 78 rpm på oprullede grammofoner, var relativt billige.

I Amerika førte det til en race af professionelle sangskrivere i New York, som skrev stykker, der skulle indspilles og sælge godt – Tin Pan Alley. De var stort set hacks, men producerede noget smukt materiale. London havde sit eget modsvar, da musikbranchen blev centreret om Denmark Street i West End.

Artister 

De første store popstjerner som sådan var The Crooners fra 1930’erne og 40’erne. Bing Crosby solgte millioner af plader, det samme gjorde Frank Sinatra (formentlig den første moderne popstjerne med skrigende teenage kvindelige fans – bobbysoxers), og i Storbritannien Al Bowly.

De indspillede og optrådte med fulde orkestre i dagens hovedstil. Men der var andre vokalgrupper, såsom Mills Brothers og Inkspots, hvis harmonier satte standarden for dem, der stræbte efter berømmelse.

Med stilen kendt som swing kom bigbands også til deres ret, hvor melodier som Glen Millers “In The Mood” blev standarder.

Hitlister

Mærkeligt nok eksisterede popmusik hitlister som sådan ikke før i 1952, hvor den første Top Twenty blev indspillet. Det kom på et interessant tidspunkt, da “the teenagers” for alvor blev til. Historisk set har der ikke været nogen overgangsperiode mellem barndom og voksenliv. Efter Anden Verdenskrig så det ud til, at teenagere via en fortolkning af amerikansk folkemusik (personificeret af Lonnie Donegan) fandt deres helt egen musik.

Rock’n’roll bragte meget mere af det. Elvis Presley blev en global stjerne og formentlig den største i slutningen af ​​1950’erne og begyndelsen af ​​1960’erne. Han blev dog langsomt fortrængt af Beatles, som revolutionerede pop ved at skrive deres egne sange.

The Beatles satte standarden for popmusik, og den forbliver uformindsket – Beatlesque er blevet et standard beskrivende adjektiv. Fra 1962 til deres opbrud i 1970 dominerede de hitlisterne i Storbritannien og Amerika.

The Beatles påvirkede flere generationer med deres melodier og harmonier, og det var tydeligt i 1970’erne, hvor pop bevægede sig gennem flere stilarter, fra Glam Rock fra T. Rex til punkens rå ild. En af de største popstjerner, der dukkede op fra perioden, var sangeren og pianisten, Elton John, hvis popularitet er forblevet konstant.

Ideen om at kunstnere skulle skrive deres eget materiale, forblev i kølvandet på Fab Four, selvom professionelle sangskrivere forblev efterspurgte efter dem, der ikke var i stand til at skrive en melodi. 

1980’erne viste sig at være et levende årti for pop. Madonna, Tina Turner, Whitney Houston, Michael Jackson, Queen, Wham! (og senere George Michael) dukkede op som store popmusikere.

Boybands

1990’erne var  tiden for boybands, måske det ultimative inden for fremstillede numre. En gruppe unge mandlige sangere blev sat sammen, fik fængende sange og arrangementer og blev ledet hen imod berømmelse. Det skete med East 17 og, mest mindeværdigt, Take That. Amerika så, hvordan det fungerede og gav verden Backstreet Boys og ‘N Sync, og i et par år fungerede det meget godt og solgte millioner af plader. En kvindelig version, Spice Girls, var kortvarigt enorm. Flere af musikerne fra boybands fik en solokarriere som f.eks. Robbie Williams fra Take That og Justin Timberlake fra ‘N Sync.

Amerika prøvede en lignende taktik med kvindelige popstjerner, og både Mariah Carey og Britney Spears blev massive fremstillede stjerner, efterfulgt i mindre grad af Christina Aguilera.

Gennem årtierne har popmusikken udviklet sig og tilpasset sig forskellige musikalske trends og kulturelle bevægelser. Der er pop undergenrer som pop-rock, synth pop, dance-pop, indie folk-pop og mange flere.

Moderne artister

Pop Musikere og -bands som Michael Jackson, Madonna, Beyoncé, Taylor Swift, Bruno Mars og Justin Bieber har været markante figurer inden for genren og har haft en enorm indflydelse på popkulturen.

Popmusik er fortsat en dominerende kraft i musikindustrien og er en af ​​de mest populære musikgenrer globalt. Den evner at skabe øjeblikkelig genkendelse og appellere til et bredt publikum med sin melodiske og lettilgængelige lyd.

Hør min egen pop sang her: 

Egne numre → Egne numre | Musikonline | Goodbye my love

Goodbye my love piano and sax – YouTube

pop