Beyonce

lær nemt at spille på klaver her

Baggrund for Beyonce

Beyoncé, det fulde navn Beyoncé Giselle Knowles-Carter, er en amerikansk sangerinde, sangskriver, skuespillerinde og producer. Hun blev født den 4. september 1981 i Houston, Texas. Beyoncé er en af ​​de mest indflydelsesrige og succesrige kunstnere i musikindustrien.

Hun opnåede først berømmelse som medlem af pigegruppen Destiny’s Child, som blev en af ​​de bedst sælgende pigegrupper gennem tiderne. I slutningen af ​​1990’erne og begyndelsen af ​​2000’erne udgav Destiny’s Child adskillige hitalbum og singler, herunder “Say My Name”, “Survivor” og “Bootylicious”.

Beyoncés solokarriere startede i begyndelsen af ​​2000’erne med hendes debutalbum “Dangerously in Love”, som inkluderede hitsange som “Crazy in Love” og “Baby Boy”. Hendes efterfølgende albums, inklusive “B’Day”, “I Am… Sasha Fierce”, “4” og “Lemonade”, har styrket hendes status som pop- og R&B-ikon. Beyoncé er kendt for sin kraftfulde vokal, dynamiske præstationer og evne til at blande forskellige musikalske genrer.

Ud over sin musikkarriere har Beyoncé begivet sig ud i skuespil med bemærkelsesværdige roller i film som “Dreamgirls”, “The Pink Panther” og “Løvernes Konge” (2019), hvor hun lagde stemme til karakteren Nala. Hun har også været involveret i forskellige filantropiske og sociale retfærdighedsindsatser.

Beyoncé er ikke kun hyldet for sine kunstneriske talenter, men også for sin indflydelse på popkulturen, hendes fortaler for kvinders empowerment og racelighed og hendes evne til at bruge sin platform til at løse vigtige sociale spørgsmål. Hun har vundet adskillige priser, herunder adskillige Grammy Awards, og bliver ofte omtalt som “Queen Bey” af sine fans.

Destiny’s Child

Beyoncé er en multifacetteret global superstjerne uanset mål. Houstonianeren, som er en fleksibel kraftfuld sanger, sangskriver, producer og danser, blev berømt i slutningen af ​​90’erne som det centrale medlem af pop-R&B-gruppen Destiny’s Child. Det følgende årti startede hun sin igangværende række af nummer et solo-studiealbum med Dangerously in Love (2003), kilden til hendes første nummer et popsingle, den ekstatiske “Crazy in Love”. Næsten allestedsnærværende hits som den elegant afvisende “Irreplaceable” (2006) og larmende “Single Ladies (Put a Ring on It)” (2008), kombineret med udsolgte verdensturnéer og Grammy Awards, øgede alle Beyoncés profil i 2000’erne. Billboard udnævnte hende tiårets kvindelige kunstner, mens RIAA anerkendte, at hun med 64 guld- og platincertificeringer var dens bedst sælgende kunstner. 

Everything Is Love

Beyoncé fortsatte med at diversificere i 2010’erne med de visuelle album Beyoncé (2013) og Lemonade (2016), hvoraf sidstnævnte hun instruerede, efterfulgt af Jay-Z-samarbejdet Everything Is Love (2018) og hendes arbejde med genindspilningen af ​​The Lion King (2019). Sidstnævnte projekt blev udvidet med soundtracket The Lion King: The Gift, executive-produceret af Beyoncé, som også skrev og instruerede den relaterede musicalfilm Black Is King (2020). Beyoncé er siden blevet den mest prisbelønnede kunstner i Grammy-historien med Renaissance (2022), en kosmopolitisk fest på dansegulvet, der binder gospel, disco, house, bounce og afrobeats sammen med nik til balsalkultur og yderligere stolte bekræftelser af sangerens sydlige rødder.

Opvækst 

Født i Houston begyndte Beyoncé Giselle Knowles at optræde i en alder af syv og vandt over 30 lokale konkurrencer for sine danse- og vokale evner. Hun sluttede sig til sin kusine Kelly Rowland og klassekammeraterne LaTavia Roberson og LeToya Luckett for at danne en ungdomsvokalgruppe. Mathew Knowles, Beyoncés far og Rowlands juridiske værge, skrev under på at være pigernes manager og sagde til sidst sit fuldtidsjob op for at fokusere på deres indsats. Denne situation ville i sidste ende føre til oprettelsen af ​​en af ​​de mest populære kvindelige R&B-grupper nogensinde: Destiny’s Child.

Destiny’s Child tog fart gennem 90’erne. De optrådte på Star Search i 1992 (under navnet Girls Tyme) og klarede adskillige lineup-ændringer, før de skrev under til Columbia i 1997. Fire studiealbum senere var gruppen officielt blevet den bedst sælgende kvindelige gruppe gennem tiderne, med sådanne kæmpehits som “Jumpin’ Jumpin'”, “Bills, Bills, Bills”, “Say My Name” og “Survivor”, der styrker de unge kvinders momentum trods retssager fra tidligere medlemmer Roberson og Luckett. I 2001 tillod Beyoncé, Rowland og afløseren Michelle Williams sig selv en pause fra gruppen for at forfølge individuelle solokarrierer. Før hun fik flere filmroller, blev Beyoncé den første afroamerikanske kvindelige kunstner og anden kvinde nogensinde til at vinde den årlige ASCAP Pop Songwriter of the Year Award. En optræden i MTV-dramaet Carmen: A Hip Hopera fulgte hurtigt efter, men det var hendes rolle som Foxxy Cleopatra i 2002’s Austin Powers in Goldmember, der etablerede hende som en ægte Hollywood-stjerne.

Mens “Work It Out”, hendes optagelse på filmens soundtrack ikke nåede at nå frem i USA, var det et top ti-hit i Storbritannien. Beyoncés solo-debut i fuld længde, 2003’s Dangerously in Love, nåede multi-platin-status. Albummet byder på samarbejder med Sean Paul, Missy Elliott, OutKast’s Big Boi og den romantiske interesse Jay-Z, og albummet affødte i alt fire Top Ti-singler og fik sangerinden fem Grammys. Destiny’s Child mødtes igen året efter for at udgive Destiny Fulfilled; efter at have afsluttet den resulterende turné, udgav gruppen et sidste album, en opsamling med største hits med titlen #1’s, og blev efterfølgende opløst. Beyoncé vendte sin fulde opmærksomhed mod sin spirende solokarriere. Hun udgav B’day i september 2006, og tre måneder senere leverede hun en prisvindende forestilling til filmmusicalen Dreamgirls. Sangerinden påbegyndte derefter Beyoncé Experience-koncertturneen og udgav en live-dvd i november 2007.

Fødsel 

At føde Blue Ivy Carter i januar 2012 bremsede hende ikke. Inden for få måneder optrådte hun i Atlantic City, og hun optrådte senere ved præsident Barack Obamas anden indsættelse. Sammen med Michelle Williams og Kelly Rowland stod hun for Super Bowl XLVII halvtidsshowet. Life Is But a Dream, en dokumentar, blev først sendt på HBO i februar 2013 og blev efterfulgt af optrædener på albums af Rowland, the-Dream og Jay-Z. Nyt materiale, såsom “Bow Down” og “Standing on the Sun”, sivede ud uden ordentlige udgivelser. Derefter, den 13. december – uden forudgående meddelelse – udgav Beyoncé et selvbetitlet visuelt album (en studieoptagelse i fuld længde med en tilhørende video til hver sang). Hendes mand og datter optrådte sammen med Drake, Frank Ocean og forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie (via en samplet TED-talk). Beyoncé, assisteret af folk som Hit-Boy, Pharrell, Timbaland, Justin Timberlake og Miguel, var med til at skrive og co-producere størstedelen af ​​albummets materiale. Ligesom Beyoncés fire tidligere soloalbums gik det til nummer et og blev hurtigt platin i USA. Tre måneder efter hun havde afsluttet Mrs. Carter Shows verdensturné, tog hun og Jay-Z ud på On the Run Tour, som nåede USA. , Canada og Frankrig fra juni til september 2014. Den følgende februar blev hun nomineret til seks Grammy Awards og vandt tre, inklusive Bedste R&B-sang og Bedste R&B-optræden, begge for “Drunk in Love”. Selvom hun ikke udgav noget nyt materiale i 2015, var hun med til at skrive og optrådte på Naughty Boys Top Fem britiske pophit “Runnin’ (Lose It All)” og bidrog med vokal til Coldplays “Hymn for the Weekend”.

Singlen Formation 

I februar 2016 blev en ny single, “Formation” og dens skarpe ledsagende video udgivet lige før hendes Super Bowl 50 halvtidsoptræden. Den april havde et andet slående visuelt album, Lemonade, premiere på HBO, og dets lyd var efterfølgende tilgængelig til streaming og download. Nogle af albummets specifikke, ligefremme tekster gav anledning til spekulationer om status for Beyoncé og Jay-Z’s forhold. Kendrick Lamar, Jack White, James Blake og the Weeknd optrådte som fremhævede kunstnere, mens Just Blaze, Mike Dean og Diplo var blandt co-producerne. Formation World Tour begyndte dage senere, lige før albummet blev hendes sjette på hinanden følgende studiealbum. Efter at have afsluttet den halve år lange tur, annoncerede Coachella, at Beyoncé ville stå i spidsen for festivalens 2017-aflevering. Mens den optræden til sidst blev aflyst på grund af hendes tvillingers fødsel, ville hun vende triumferende tilbage til ørkenscenen et år senere. Bakket op af en pyramide bygget med tribuner og over to hundrede backing-artister blev Beyoncé den første sorte kvinde, der stod i spidsen for festivalen, og afsluttede begge weekender i Coachella 2018 med historiske optrædener, der fremhævede sort kultur og gæsteoptrædener af Jay-Z, Solange, og et genforenet Destiny’s Child.

Måneder senere i juni 2018, mens Beyoncé og Jay-Z’s co-headlining på the Run II-turné var i gang, udgav parret Everything Is Love, en kollaborativ fuldlængde, krediteret til Carters. Anført af “Apeshit”, en single med input fra Pharrell Williams, Quavo og Offset, missede albummet snævert topplaceringen på Billboard 200. Ved årets udgang var On the Run II den tredje-mest indtjenende turné af 2018.

Grammy

Vanen tro udgav Beyoncé et overraskende livealbum, det Grammy-vindende Homecoming, i april 2019. Sammen med en film af samme titel dokumenterede sættet hendes Coachella-optræden i 2018 og tilføjede et cover af Mazes “Before I Let Go”. Senere samme år spillede hun ikke kun hovedrollen som Nala i den fotorealistiske genindspilning af Løvernes Konge, men kurerede filmens tilhørende soundtrack, Løvernes Konge: Gaven. Albummet indeholder et væld af afrikanske kunstnere, der samarbejder med medspillere som Donald Glover, Jay-Z, Pharrell Williams, Kendrick Lamar og Tierra Whack, og albummet indeholdt også hendes single “Spirit”, som fortsatte med at modtage både Grammy og Oscar nomineringer. Beyoncé vendte tilbage til toppen af ​​Hot 100 i maj 2020 som en fremhævet kunstner på Megan Thee Stallions “Savage Remix”. Kun to måneder senere stod hun bag musicalfilmen Black Is King, også hendes tredje visuelle album. Hun modtog fire priser fra den efterfølgende Grammy-ceremoni: Bedste R&B-optræden (for Juneteenth velgørenhedssinglen “Black Parade”), bedste rapsang og bedste rap-optræden (begge for “Savage”) og bedste musikvideo (“Brown Skin Girl” ). En anden soundtrack-sang, “Be Alive”, ankom i maj 2021 som en del af tennisbiografen King Richard.

Break My Soul

I juni 2022 udgav Beyoncé “Break My Soul”, et house-nummer lavet med “Single Ladies (Put a Ring on It)”-samarbejdspartnerne the-Dream og Tricky Stewart, som den første single fra hendes syvende studiealbum. Sangen nåede top 20 af Hot 100, før dens moderudgivelse, Renaissance, kom i slutningen af ​​juli. En levende og uptempo-kollektion inspireret til dels af sort og queer dansemusik efter 70’erne, Renaissance debuterede som nummer et og i begyndelsen af ​​2023 modtog Beyoncé yderligere fire Grammy-priser, hvilket gør hende til den mest prisbelønnede kunstner i organisationens historie.

læs mere her

besøg hovedsiden 

paper.strumenti paper.129 4x