Blues 

Hør hvordan Blues lyder her  
Rødderne

Blues er en musikgenre, der har sine rødder i det afro- amerikanske samfund i det 19. århundrede. Den opstod blandt de afrikanske slaver i USA og udviklede sig senere til en form for musikalsk udtryk for deres lidelse, sorg, håb og følelser.

Blues genren dukkede op fra de undertrykte, økonomisk dårligt stillede afroamerikanske samfund i de Sydstaterne i Amerika i årene efter den amerikanske borgerkrig (1861-1865). Bluessangere var efterkommere af slaver, og elementer af deres musik rækker tilbage til afrikansk oprindelse.

Mange af de bedst kendte bluesmusikere kom fra de sydlige stater i Amerika, og nogle vil hævde, at Mississippi-deltaet var fødestedet for blues. Dette område havde en større koncentration af sorte mennesker end nogen anden del af landet, og en økonomi, der i vid udstrækning var baseret på bomuldsavl, hvilket betød, at dette også var et område, hvor opdeling og social isolation af sorte mennesker på grund af manglende økonomiske muligheder var dybt forankret.

Kilder

De musikalske kilder til Blues omfattede religiøse sange, bredt kaldet ”Spirituals,” som var sange om kristne temaer, der ofte også omhandlede aspekter af slavernes liv. Kirken blev ofte et fokuspunkt i fattige landsamfund. Sorte mennesker kunne få adgang til en vis grad af uddannelse i kirkeskoler og opnå status som samfundsledere i kirken. Gudstjenesterne blev en kilde til styrke og et sted for fælles oplevelser, samtidig med at det gav afløb for følelser, især gennem sang.

Andre vigtige kilder til bluessange var arbejdssange og feltråb fra slavetidens dage og ballader og danse fra underholdning af musiksalstypen. At samles for at lytte til musik og også for at danse skabte fællesskaber med en stærk identitetsfølelse. Musik var en kanal til at udtrykke alle mulige følelser fra fælles glæder til fælles desperation. Det cementerede fællesskabet, mens det på samme tid, for dem, der havde talent, også var et middel til at tjene til livets ophold.

De mandlige Blues – sangere blev ofte migrantarbejdere, der flyttede fra plantagerne i Mississippi-deltaet til større byer som Memphis, St. Louis og Chicago, der ofte levede under meget hårde forhold og udsat for raceadskillelse og misbrug. I disse fordrevne samfund blev sang og dans et middel til at bevare en kollektiv identitet og give udtryk for følelser. Vandrende musikere havde en tendens til at akkompagnere sig selv på guitar i stedet for klaver på grund af dens bærbarhed. Den originale delta-blues fortsatte med at være en del af den sydlige kultur, men efterhånden som musikere blev mere mobile, blev bluesen forvandlet til nye fællesskaber.

Karakteristika

Bluesmusik er kendetegnet ved dens karakteristiske akkordprogressioner, som normalt følger en 12-takters struktur. Den bruger også ofte bluesskalaen, der inkluderer de såkaldte “blå toner” (blues notes), der tilføjer en særlig følelse til musikken.

Tekstligt fokuserer blues ofte på personlige oplevelser, tab, kærlighed, sorg og udfordringer i livet. Den udtrykker ofte følelser som tristhed, frustration og længsel, men kan også være håbefuld og optimistisk.

Indflydelse

Bluesmusik har haft en enorm indflydelse på moderne musik og har bidraget til udviklingen af andre genrer som rock, jazz, soul og R&B. Mange legendariske musikere, herunder Muddy Waters, B.B. King, Robert Johnson og Etta James, har været vigtige figurer inden for bluesmusikken og har efterladt en arv, der stadig påvirker musikken i dag.

Mere info

læs mere om blues musikteori og historie her:

12 takters blues på klaver → 1 gratis nodeark og baggrund (musikonline.dk)

12-takters-Blues-rundgang.pdf (musikonline.dk)

lær nemt at spille på klaver her

hør blues rytmen på trommer: 

Lær Blues rytmer på trommer → Noder & teori | Musikonline

bb king
B.B. King fik tilnavnet Blues Boy King, da han før sin pladedebut i 1949 arbejdede som discjockey. Han blev hurtigt et af de største bluesnavne i Amerika.

 

Blues – rytmen er bygget op omkring trioler. Det vil sige, at hver 1/4 dels node bliver inddelt i tre 1/8-dels noder. Rytmen tælles på følgende måde: 1- tri- ol, 2- tri- ol, 3- tri- ol, 4- tri- ol.

lær mere her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Blues_%26_Rhythm