Salsa

Hør hvordan salsa lyder her 

Salsa musikgenre

Genren er en populær dansegenre og musikstil, der har sine rødder i latinamerikansk musik og kultur. Salsa musik opstod primært i 1960’erne og 1970’erne i New York City, hvor det blev en fusion af cubansk musik, afro-caribisk musik og latinamerikansk jazz.

energisk rytme

Genren karakteriseres af en livlig og energisk rytme, der får folk til at danse. Den typiske salsa-ensemble består af instrumenter som congas, bongos, timbales, klaver, bas, trompeter og tromboner, der skaber komplekse og rytmiske arrangementer. Vokalen spiller også en vigtig rolle i salsa musik, og teksterne kan være romantiske, politiske eller relateret til hverdagslivet.

komplekse rytmemønstre

Genren er kendt for sine improvisationer og komplekse rytmemønstre, der gør den både udfordrende og underholdende at danse til. Den dans, der typisk følger med salsa musik, er også kendt som salsa og har forskellige stilarter, herunder cubansk stil, New York stil og LA stil.

Genren og dans er blevet populært over hele verden og er blevet en integreret del af latinamerikanske kulturer samt en vigtig del af socialt samvær og festlige begivenheder.

rødder

Genre er en musikstil med rod i sønnen Cubano, en afrocubansk musikgenre skabt af cubanske musikere af bantu-afstamning. Salsa-genren tog form i USA, og den kan indeholde elementer fra alle mulige latinamerikanske stilarter. Ud over den cubanske søn trækker salsaen fra cubansk danzón, rumba, guaracha, cha-cha-chá, mambo og son montuno, samt cumbia til latinjazz. Mange af de tidlige salsaspillere i USA var Puerto Rico, hvilket førte til, at det indeholdt elementer fra plena- og bomba-genrerne, der var populære i Puerto Rico. Andre anerkendte salsamusikere kommer fra Venezuela, Colombia og Brasilien, blandt andre latinamerikanske lande.

karakteristika

Salsamusik overlapper kraftigt med sønnen Cubano. Nogle af dens definerende elementer omfatter: 1. Klokkemønstre: Percussionister spiller klokkemønstre på håndholdte klaver, mens andre instrumentalister refererer til rytmen i deres spil. Son clave og rumba clave rytmerne er de mest populære klokkemønstre i salsamusik. 2. Afro-cubanske rytmer: Ud over klokkemønstre har salsa en bred vifte af afro-cubanske og afro-caribiske rytmer, der sporer deres rødder til både Central- og Vestafrika.

Rytmesektioner

Rytmesektioner omfatter bongos, timbales og conga-trommer, som alle er versioner af vestafrikanske instrumenter. 3. Ostinato-mønstre kendt som guajeos, moñas eller montunos: Klavermontuno er næsten lige så synonymt med salsamusik som clave-mønstre. Moñas er guajeo ostinato-melodier spillet af salsabandets blæsersektion. 4. Bas tumbaos: Dette idiomatiske basmønster er baseret på tresillo-mønsteret. Den er klave-neutral, hvilket betyder, at den kan justeres lige godt med et 2:3-klokkemønster eller et 3:2-klokkemønster. 5. 

Tekster

Spansksprogede tekster: Vokalister kendt som soneros synger elegant disse tekster. Den Puerto Ricanske salsa-genre kendt som salsa romantica understreger kærlighed og romantik i sine tekster. Colombianske salsa-hits som “Cali Pachanguero” hylder lokal kultur i deres tekster. 6. Indflydelse fra en række latinamerikanske stilarter: Stilarter, der har indflydelse på salsa, omfatter merengue, rumba, brasiliansk samba og bossa nova, cubmia og bolero.

instrumenter

14 klassiske salsainstrumenter Salsa-ensembler er berømte for deres percussion-instrumenter og store gruppe af percussionister. De vigtigste salsa-instrumenter er: 

 1. Vokal (salsasangere kaldes typisk soneros) 
 2. Klaver 
 3. Guitar eller tres (et cubansk musikinstrument, der ligner guitar) 4. Trompet 
 4. Trombone
 5. Saxofon 
 6. Kontrabas 
 7. Congas 
 8. Bongoer 
 9. Timbales 
 10. Klaver 
 11. Koklokke
 12. Maracas 
 13. Guiro

dansen

Salsa er en dans, der først dukkede op i Cuba i begyndelsen af det 20. århundrede, formet af forskellige kulturelle tendenser fra Spanien, Afrika og Caribien. Dansen stammer fra de melodier, der er populære i Spanien og instrumenterne fra Afrika og Cuba. Så, som tiden gik, begyndte musikken og dansestilen at tage fart på den måde, folk bevægede sig i klubberne i LA til Australiens gader. Dens popularitet spredte sig som en steppebrand.

USA

1970’erne havde musikken et hjem i USA. Efter en stigning af indfødte caribiske arbejdere, der immigrerede til USA, begyndte flere og flere lokale at sprede dansen, og den begyndte at blive inkorporeret i musikken af bemærkelsesværdige musikere som Willie Colon, Reuben Blades og Johnny Pacheco.

Læs mere om salsa her 

Tjek hovedsiden

salsa
salsa