Soul 

Karakteristika ved soul 

Soulmusik er kendetegnet ved sin følelsesladede vokalstil, der udtrykker dybe følelser og sjælelige oplevelser. Sangere inden for genren udviser ofte en passioneret og intens levering af teksterne. Typiske instrumenter i soulmusik inkluderer klaver, orgel, guitar, bas og trommer, og der er også en fremtrædende brug af blæsere og strygere for at tilføje dybde og harmoni til musikken.

lær nemt at spille på klaver her

Teksterne i soulmusik fokuserer ofte på kærlighed, romantik, hjertesorg, social bevidsthed og personlig empowerment. Genren har haft en betydelig indflydelse på populærmusikken som helhed og har bidraget til udviklingen af ​​andre genrer som funk, disco og moderne R&B.

Artister 

Nogle af de mest ikoniske soulartister gennem tiderne inkluderer Ray Charles, Aretha Franklin, James Brown, Otis Redding, Marvin Gaye, Stevie Wonder og Al Green. Disse kunstnere har efterladt en arv af uforglemmelige sange og har inspireret utallige musikere i mange forskellige genrer. Soulmusik er fortsat populær og værdsat i dag for sin unikke stemning, dybe følelser og tidløse musikalske kvaliteter.

Soulmusik er en kombination af R&B (Rhythm and Blues) og gospel musik og begyndte i slutningen af ​​1950’erne i USA. en udviklede sig fra en blanding af gospel, rhythm and blues og doo-wop og blev en vigtig del af den afroamerikanske kultur.

Mens Soul har meget til fælles med R&B, omfatter dens forskelle dens brug af gospelmusik-enheder, dens større vægt på vokalister og dens sammensmeltning af religiøse og sekulære temaer. Soulmusikken blev født i Memphis og mere bredt i det sydlige USA, hvor de fleste af de udøvende kunstnere kom fra. Rock and Roll Hall of Fame siger, at soul er “musik, der opstod ud af Black-oplevelsen i Amerika gennem forvandlingen af ​​gospel og rhythm & blues til en form for funky, sekulær vidnesbyrd.”

Rødderne 

Soul er et resultat af kombinationen og sammensmeltningen af ​​tidligere stilarter og undergenre i 1950’erne og 60’erne. I store træk er Soul (sjælen) en kombination af evangeliet (det hellige) og Blues (det mere respektløse). Blues var hovedsageligt en musikalsk stil, der havde mere fokus på det kropslige, hvorimod gospel mere havde fokus mod det spirituelle.

1950’ernes optagelser af sorte R&B-kunstnere som Sam Cooke, Ray Charles og James Brown betragtes almindeligvis som begyndelsen på soulmusiken. Efter deres succes adopterede hvide kunstnere som Elvis Presley og Buddy Holly musikstilen. De fjernede det meste af evangeliets budskab, men beholdt de samme musikalske teknikker, instrumentering og følelse.

Blue-Eyed Soul

Da det vandt popularitet blandt hvide musikgrupper, opstod en ny genre kaldet “Blue-Eyed Soul.” The Righteous Brothers navngav faktisk et af deres album Blue-Eyed Soul, mens kunstnere som Dusty Springfield og Tom Jones nogle gange blev beskrevet som blåøjede soulsangere på grund af deres teksters og lyds sjælfulde karakter.

Soulmusik dominerede de afroamerikanske musikhitlister gennem 1960’erne, med kunstnere som Aretha Franklin og James Brown førende på hitlisterne. Motown-musik beskrives ofte som Detroit Soul og inkluderede værker af sådanne topkunstnere som Marvin Gaye, The Supremes og Stevie Wonder.

Soul som inspirationskilde 

Soul inspirerede mange andre musikstilarter såsom aktuel popmusik og funk. Faktisk forsvandt det aldrig, men det udviklede sig. Der er mange forskellige typer soulmusik, som f.eks. Southern Soul, Neo-Soul og andre soul-inspirerede bevægelser som:

Philadelphia soul 

Psychedelic soul, en kombination af soul og psykedelisk rock and roll, ledet af kunstnere som Jimmy Hendrix og James Brown, hvilket banede vejen for funk-musik i 1960’erne;

Hyper soul, en kombination af soul og dansemusik, som er fremført af Whitney Houston og Destiny’s Child.

Moderne soul artister 

Eksempler på populære moderne soul musik kunstnere omfatter Mary J. Blige, Anthony Hamilton, Joss Stone og Raphael Saadiq. Den irske sanger Andrew Strong er også kendt for at synge soul numre. 

Derudover er det rimeligt at sige, at disco, funk og endda hiphop stammer fra soulmusik.

Gennem årene har Grammy Awards for Soul-musik skiftet navn, hvilket afspejler tidens kultur. Fra 1978 til 1983 blev der givet en pris for Bedste Soul Gospel Performance, Contemporary. I dag gives prisen til Bedste Gospel Album.

læs mere her

tjek hovedsiden

 

Billede2