Taylor swift

lær nemt at spille på klaver her 

Baggrund for Taylor Swift

Taylor Swift er en amerikansk singer-songwriter og skuespiller, født den 13. desember 1989 i Reading, Pennsylvania, USA. Hun er en af de mest kendte og succesfulde musikartister i verden. Swift begynte sin karriere som countrymusiker tidlig på 2000-tallet, men hun har  senere udvidet sinstil til at omfatte pop og alternative rock elementer.

Album 

Hun har udgivet en række populære album, der indkluderer “Fearless,” “Speak Now,” “Red,” “1989,” “Reputation,” “Lover,” “Folklore,” of “Evermore.” Swifts tekster er ofte personlige og reflekterer hendes egne oplevelser og forhold.

Taylor Swift har vundet flere priser for sit arbejde, der omfatter flere Grammy Awards, og hun har hatr en række tophits over hele verden. Hun er også kendt for sit engagement for velgørenhed og har støttet forskellige organisationer.

I tillæg til musikken har Taylor Swift også haft nogle skuespillerroller, og hun er blevet anerkendt som en indflydelsesrig person i populærkulturen.

New York City

I marts 2014 flyttede Taylor til New York City, mens hun arbejdede på sit femte studiealbum, 1989, som ville blive hendes mest succesrige og længste plade. Påvirket af 1980’ernes synth-pop afbrød Swift båndet til country-lyden fra hendes tidligere albums og markedsførte 1989 som hendes “første dokumenterede, officielle popalbum”. Albummet blev udgivet den 27. oktober 2014 og solgte 1,28 millioner eksemplarer i USA i løbet af den første uge efter udgivelsen, og debuterede på toppen af ​​Billboard 200-hitlisten.

Tre af dets singler – “Shake It Off”, “Blank Space” og “Bad Blood”, med rapperen Kendrick Lamar – nåede nummer et i Australien, Canada og i USA.

1989 World Tour løb fra maj til december 2015 og var årets mest indbringende turné med $250 millioner i samlet omsætning.

Musiktjenester

I løbet af denne æra gik Taylor op mod to af de største musiktjenester i verden, Spotify og Apple Music, i et forsøg på at modsætte sig den måde, disse virksomheder betalte kunstnere på. I november 2014 fjernede Swift hele sit katalog fra Spotify og hævdede, at streamingselskabets annonce støttede gratis tjeneste underminerede premium-tjenesten, som giver højere royalties til sangskrivere. I juni 2015 skrev Taylor et åbent brev, hvor han kritiserede Apple Music for ikke at tilbyde royalties til kunstnere i streamingtjenestens tre-måneders gratis prøveperiode. Den følgende dag meddelte Apple, at de ville betale kunstnere i den gratis prøveperiode.

   Swift blev kåret til Billboards Årets kvinde i 2014, og ved American Music Awards 2014 modtog hun den første Dick Clark Award for Excellence. I løbet af denne æra vandt Swift også en BRIT, adskillige VMA’er og adskillige andre anerkendelser, som befæstede 1989-æraen som den mest prisbelønnede pop-æra nogensinde.

Grammy Awards   

Ved den 58. Grammy Awards i 2016 vandt 1989 i 3 kategorier, herunder Årets Album. Swift blev den første kvinde og femte akt samlet til at vinde Årets Album to gange som hovedkunstner.

Swift skrev sammen med Calvin Harris “This Is What You Came For” i 2016, og tidligt i 2017 samarbejdede hun med Zayn Malik om “I Don’t Wanna Live Forever”, til Fifty Shades Darker-soundtracket. Sangen nåede nummer to i USA og vandt Best Collaboration ved 2017 MTV Video Music Awards.

“Better Man”, en sang Taylor havde skrevet under Red Era, blev udgivet på Little Big Towns syvende album, The Breaker, og fik Swift en pris for Årets sang ved den 51. CMA Awards i 2017.

Studiealbum

Den 23. juli 2020 meddelte Swift overraskende, at hun ville udgive sit ottende studiealbum, folklore, ved midnat. Albummet debuterede som nummer 1 på Billboard 200 og blev årets længst kørende nr. 1, med 8 ikke sammenhængende uger øverst på diagrammet. Albummets førende single “cardigan” debuterede også på #1.

   Fremstillet isoleret under COVID-19-pandemien, var folklore resultatet af et samarbejde med den mangeårige musikalske partner Jack Antonoff, Aaron Dessner, fra The National, som Taylor aldrig havde arbejdet med før, og Bon Iver, som er med i et af albummets numre.

Folklore 

I november 2020 udgav Swift den selvinstruerede “folklore: the long pond studio sessions” på Disney+, en dokumentar, hvor Taylor, Aaron og Jack fremfører alle sangene fra pladen, mens de diskuterer betydningen og inspirationerne bag albummet.

Folklore opnåede Swift 5-nomineringer ved Grammys, inklusive Album og Song of the Year. Taylor vandt Statuen af ​​Årets Album og blev den første kvinde til at vinde Grammy’ens højeste udmærkelse tre gange.

Den 10. december 2020 overraskede Swift igen sine fans med annonceringen af ​​hendes niende studiealbum og folklores søsterplade, evermore. Albummet blev udgivet den 11. og fortsatte Taylors samarbejder med Aaron Dessner, Jack Antonoff og Bon Iver, samt inkorporerede nye kunstnere i “folklore-universet”, såsom HAIM og The National. Både evermore og dens førende single “willow” debuterede på toppen af ​​Hot 100 og Billboard 200 hitlisterne. Da begge søsteralbums opnåede denne funktion, blev Swift den første kunstner, der debuterede på toppen af ​​både single- og albumhitlisterne samtidigt to gange.

Folklore og Evermore omfavner en indie-folk- og alternativ rockproduktion, en afvigelse fra Swifts tidligere upbeat-popudgivelser. Begge album solgte over en million enheder på verdensplan i den første uge, og folklore slog rekorden for første-dags albumstreams af en kvindelig kunstner på Spotify.

Taylor begyndte at arbejde på genindspilningerne af sine første 6 studiealbums i november sidste år. Den første udgivelse fra denne indsats for at eje hendes katalog var genindspilningen af ​​hendes andet album Fearless, now Fearless (Taylor’s Version). Det blev udgivet den 9. april 2021 og indeholdt 6 aldrig før hørte sange, der ikke kom ind på albummet oprindeligt, udover de 20 numre, der allerede var blevet udgivet i 2008 og 2009. Fearless (Taylors version) debuterede som #1 på Billboard Hot 200, og blev det første gentagende album i Swifts historie, og det 9. genindspillede album i Swifts historie.

Taylor meddelte, at hun vil udgive genindspilningen af ​​sit 4. studiealbum, RED, den 19. november 2021.

læs mere her

taylor swift

 

 

 

 

tjek hovedsiden her