Teori

Funk- rytmen bruges rigtig meget i moderne trommespil. Den minder meget om Rock-rytmen, men der er forskel.

Rock-rytmen er bygget op om 1/8- dels noder. Funk- rytmen er bygget op om 1/8- dels noder i kombination med 16-dels noder. Det gør rytmen mere synkoperet. Det vil sige, at rytmen indeholder flere underinddelinger. I rock- rytmen vil man typisk tælle følgende: 1 og 2 og 3 og 4 og. I Funk- rytmen tælles der typisk følgende: 1 da og så 2 og, 3 da og så, 4 og.

Rock- rytmen spilles normal i hurtigere tempo mellem 80- 160 taktslag i minuttet, mens Funk- rytmen typisk spilles i et langsommere tempo mellem 70 – 105 taktslag i minuttet.

 

Noder

Du kan downloade et nodeark med både Rock- og Funk- rytmen som pdf- fil:

Rock

Funk

Her kan du høre rytmerne som lydfil:

Rock:

Funk:

Baggrund

Funkmusik er en dansemusikstil, der udviklede sig fra Black R&B, soul og jazzscener i midten af ​​1960’erne. Funkmusik er kendetegnet ved funky, synkopierede baslinjer og stabile, smitsomme trommespor, der fik det til at blive en af ​​de mest populære genrer i 1970’erne og 80’erne.

Funk kunstnere som James Brown og George Clinton (lederen af ​​parlamentet-Funkadelic) inspirerede mange musikere og hjalp med at udvikle genrer som disco, hip hop og endda funk metal.

Udstyr:

Funk- trommeslagere ses ofte med et trommesæt bestående af en basstromme (20 ”-22”), en eller to rack-toms (10 ”-13”), en eller to gulvtoms (14 ”-16”) og en snare tromle (13 ”-14”). Trommer har en tendens til at være tunet højere for at spille funk – specifikt lilletromme og storetromme – i sammenligning med andre stilarter som pop og rock.

En standard bækkenopsætning til at spille funk består af et par hi-hatte (13 ”-14”), en række crash-bækkener (16 ”-18”) og en ride-bækken (20 ”-22”). Det er vigtigt at bruge et “skarpt” klingende par hi-hatte samt et ride- bækken med en klokke.

Afhængigt af den specifikke lyd, en trommeslager er på udkig efter, bestemmer de, hvilken mulighed der fungerer bedst for deres særlige situation.