Samba og Bossa nova – Baggrund

De to rytmer stammer begge fra Brasilien.

Samba blev udviklet i Brasilien i 1920’erne, mens Bossa Nova blev udviklet i 1950’erne. Begge rytmer bygger på 1/8-dels noder. Det vil sige, at man tæller 1 og 2 og 3 og 4 og. Samba spilles typisk i et hurtigere tempo på mellem 126-144 taktslag i minuttet, mens Bossa Nova normalt spilles i et langsommere tempo på mellem 84-112 taktslag i minuttet.


Noder

Her kan du downloade de to rytmer som pdf-fil:

Samba

Bossa Nova


Du kan høre en lydfil med med to rytmer her:

Samba:

Bossa Nova:


Bossa Nova 

Bossa nova, (portugisisk: “ny trend”) brasiliansk populærmusik, der udviklede sig i slutningen af 1950’erne fra en forening af samba (en brasiliansk dans og musik) og cool jazz. Musikken er synkoperet 2/4 tid.

Komponisten Antonio Carlos Jobim og guitaristen João Gilberto kan betragtes som grundlæggerne af denne stil, som blev anset for at være særlig karakteristisk for den brasilianske kultur, og som i midten af 1960’erne begyndte at blive forbundet med bevægelser af social protest.

Instrumenteringen er varieret og bevidst enkel, begrænset til nogle få rytmeinstrumenter – f.eks. guitar, berimbau (musikalsk bue), tromme eller et klaverakkompagnement med en enkelt tone.

I vokaliserede passager bliver den musikalske baggrund mere afdæmpet for at give sangeren større muligheder for improvisation. Som en dans adskiller bossa nova sig lidt fra sambaen, og kræver den samme subtile kropsrytme og to-trins fodbevægelse.

En anden pioner inden for Bossa Nova er Stan Getz.

Stan Getz, ved navn Stanley Getz, (født 2. februar 1927, Philadelphia, Pa., USA – død 6. juni 1991, Malibu, Californien), amerikansk jazztenorsaxofonist, måske den bedst kendte musiker af jazzens “cool” skole,” bemærket for sin bløde, frodige tone.

Getz begyndte at studere saxofon som 13-årig og fik sin professionelle debut som 15-årig. Han spillede med bands af Jack Teagarden, Stan Kenton, Jimmy Dorsey og Benny Goodman, og han lavede nogle indspilninger under sit eget navn i 1946.

Getz’ gennembrud kom året efter, da han blev ansat til Woody Hermans Second Herd-orkester. Som medlem af en usædvanlig sax-sektion – tre tenorer og en baryton – var Getz en af Herman-bandets “Four Brothers”, som specialiserede sig i cool-tonet moderne jazz.

Noterede Getz-soloer under hans embedsperiode med Herman inkluderer hans tur på sangen “Four Brothers” (1947) og især hans berømte opførelse af “Early Autumn” (1948). Hans tone var fjerlet, vibratoløs og ren og viste indflydelsen fra hans idol, Lester Young. Inden for et par år ville Getz perfektionere sin egen lidt løsrevne stil, den kølige jazz, der er karakteristisk for vestkystens jazzbevægelse, hvor den åbenlyse emotionalitet blev holdt i skak.

I de næste par år ledede Getz kvartetter og kvintetter, der indeholdt sådanne opdagelser som pianisten Horace Silver, guitaristen Jimmy Raney og trombonisten Bob Brookmeyer. Getz var også fremtrædende med på guitaristen Johnny Smiths hitindspilning af “Moonlight in Vermont” i 1952.

Han arbejdede sporadisk med Stan Kenton i denne periode og deltog i flere af Norman Granz’ Jazz ved Philharmonic-koncerterne i Los Angeles.

Getz boede i Europa fra 1958 til begyndelsen af 1961. Han fortsatte med at lave velrespekterede indspilninger i denne tid sammen med andre amerikanske jazzudstationerede, herunder Oscar Pettiford og Kenny Clarke. Da han vendte tilbage til USA i 1961, gik Getz sammen med arrangøren Eddie Sauter for at indspille Focus, et album, som mange betragter som Getz’ mesterværk.

Han arbejdede sammen med guitaristen Charlie Byrd på albummet, der indledte bossa nova-æraen, Jazz Samba (1962), som inkluderede deres hitindspilning af “Desafinado”. Getz blev yderligere forbundet med bossa nova gennem hans efterfølgende arbejde med Gary McFarland, Luiz Bonfa og Laurindo Almeida.

Til albummet Getz/Gilberto (1963), som blev et af de bedst sælgende jazzalbums gennem tiderne, samarbejdede Getz med de legendariske brasilianske musikere João Gilberto og Antonio Carlos Jobim; for et nummer, “The Girl from Ipanema”, var Gilbertos kone, Astrud, som aldrig havde sunget professionelt, en tilføjelse i sidste øjeblik på vokal. Hendes noget naive, blasé levering passede til melodien og komplimenterede Getz’ saxspil perfekt, og indspilningen blev det største hit i Getz’ karriere, da den senere blev udgivet som single.

Selvom Getz derefter uundgåeligt var forbundet med bossa nova, vendte han sjældent tilbage til formen efter begyndelsen af 1960’erne. Han optrådte normalt med sine egne grupper, som indeholdt Gary Burtons vibrafon i stedet for det sædvanlige klaver.

Hans andet bemærkede arbejde i denne periode omfattede samarbejder med pianisterne Bill Evans og Chick Corea. Getz inkorporerede rockrytmer og instrumentering på mange af sine indspilninger i slutningen af 1960’erne og gennem 1970’erne.

Han dykkede også med fusion i slutningen af 1970’erne og irriterede mange mangeårige fans ved at bruge en digital ekkoeffekt på sin saxofon.

Til puristernes glæde vendte Getz tilbage til traditionel akustisk jazzinstrumentering i 1981 og blev med sådanne arrangementer i resten af sin karriere, som omfattede en tilknytning til Stanford University fra 1982 til hans død.

Selvom vestkystens jazzbevægelse havde kritikere, der foragtede, hvad de så som dens følelsesløse, akademiske tilgang, forblev Getz universelt æret blandt kritikere og medmusikere for sin lyd og sin melodiske kreativitet.

Som John Coltrane sagde om Getz’ stil: “Lad os se det i øjnene – vi ville alle lyde sådan, hvis vi kunne.”


læs mere om bossa nova rytmen 

find videoer om andre rytmer 

Samba og Bossa Nova
Samba og Bossa Nova