Teori om jazz rytmen

Der er forskellige måder at spille jazz på, ligesom der er forskellige måder at skrive noderne til jazz rytmen.

I videoen starter jeg med at gennemgå rytmen på ride- bækkenet. Herefter tilføjer jeg storetromme, lilletromme og hi-hat.


Noder

jazz rytmen
jazz rytmen

Du kan downloade nodearket nedenfor helt gratis som PDF-fil.

Jazz rytme


Her kan du høre jazz- rytmen som lyd- fil:


Jazz rytme

Jazz-musik er en bred musikstil præget af kompleks harmoni, synkoperede rytmer og stor vægt på improvisation. Sorte musikere i New Orleans, Louisiana udviklede jazzstilen i begyndelsen af ​​det tyvende århundrede.

Længe betragtet som en af ​​de musikalske hovedstæder i USA, har New Orleans fostret en robust ragtime- og blues-tradition.

Tidlige jazzmusikere som Jelly Roll Morton og Louis Armstrong byggede videre på disse blues- og ragtime-former og improviserede over dem, hvilket førte til en helt ny genre af amerikansk musik.

Jazz spredte sig hurtigt over hele Amerika, og inden længe blev New York City jazzhovedstaden i både Amerika og hele verden.

Den musikalske form udviklede sig til at omfavne populære musikstandarder, modal musik, pop, rock, funk og endda ægte avantgarde-kompositioner.

Jazz har en lang og historie, der strækker sig over det tyvende århundrede.

Tidligt 1900-tallet: Musikhistorikere sporer jazzmusik til det tidlige tyvende århundredes New Orleans, hvor musikere som Jelly Roll Morton, King Oliver og Louis Armstrong lånte meget fra ragtime-, blues- og second-line hornsektioner fra parader. Selv New Orleans begravelsesmusik inspirerede tidlige jazzmusikere.

Southern jazz fra New Orleans blev med tiden kendt som Dixieland jazz.

1920’erne og 30’erne: Andre tidlige jazzhovedstæder omfattede Chicago og Kansas City (hvor Count Basie baserede sit orkester i en lang periode), men det var New York City, der etablerede jazz som en prøvesten i amerikansk kultur. Big bands ledet af bandledere som Duke Ellington og Fletcher Henderson optrådte for natklubpublikum.

Især Ellington var berømt for sine originale kompositioner, som trak fra klassisk musik og fremhævede solister i Ellington Big Band.

1940’erne og 50’erne: I 1940’erne udviklede New York-musikere som Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell og Art Blakey en jazz-undergenre kaldet bebop. Denne musikstil involverede lynhurtigt spil, produktiv solo over akkordskift og rutinemæssig synkopering.

Musikere som Ornette Coleman og Modern Jazz Quartet udfordrede de harmoniske regler for traditionel jazz. Coleman, især, er krediteret for at skabe en genre kaldet free jazz, der stort set disponerede over den sangform, der styrer de fleste jazzstandarder.

1960’erne: Post-bebop (eller post-bop) sænkede tempoet og tilføjede harmonisk sofistikering. Musikere som Thelonious Monk, Charles Mingus og Miles Davis skar tænderne i bebop, men blev bedre kendt for deres post-bop kompositioner.

Davis udviklede en genre kaldet cool jazz, som lagde vægt på langsommere tempo, mere minimale teksturer og modalt spil.

De virtuose saxofonister John Coltrane og Sonny Rollins var lige så dygtige til bebop, cool jazz og endda post-tonale improvisationer som Coltranes Ascension-album.

I mellemtiden fusionerede musikere som Herbie Hancock og Joe Zawinul jazz med funk og rock for at skabe en ny genre kendt som fusion. Andre, som Pat Metheny og Bill Frisell, fandt inspiration i folkemusik og tilføjede den genre til deres jazzoptrædener.

Jazzmusik overlapper med næsten enhver musikgenre, fra blues til rock til klassisk. Dette skaber en bred vifte af jazz-undergenrer. Nogle få centrale jazzelementer forener næsten alle former for jazz, herunder swingmusik, bigband, bebop og cool jazz.

Karakteristiske rytmer: Traditionelle jazzrytmer er kendt for deres svingende ottendedelsnoter, hvor den første tone i et ottendedelsnodepar får øget vægt, og den anden tone er lettere, når den “svinger” mod den næste tone.

I mellemtiden swinger latinjazzen, som er bygget på musikken fra Caribien, ikke, men den involverer synkoperede rytmer, ofte hentet fra afrocubanske traditioner.

Harmonisk sofistikeret: Jazzmusik bruger sjældent tretonede treklanger, der definerer pop, country og folkemusik.

Næsten alle jazzakkorder har den syvende akkord tone, og mange inkluderer spændinger som niende, ellevte og trettende.

Improvisation: Måske mere end noget andet forener improvisationens ånd næsten alle former for jazzmusik.

Alle medlemmer af et jazzband, fra spillere af hovedinstrumenter til rytmesektionen til hovedvokalister, kan blive bedt om at improvisere over en jazzmelodi.


Lær andre rytmer på hjemmesiden

Læs mere om jazz rytmen

Buddy Rich Talk of the Town Nov 1969 13a by Harry Monty