Paralleltonarter

Hver dur- skala har en parallel mol- skala. Læs mere om skalaer

Sagt på en anden måde har hver dur-toneart en parallel mol-toneart.

En mol- skala deler den samme nøgle som dens dur- skala, men den begynder på den sjette node i dur- skalaen.

Tænk på en dur skala, for eksempel C-dur skalaen. Paralleltonarten til  C-dur skala vil være A-mol-skalaen.

Man finder den parallelle mol-tonart ved at spille dur-skalaen og finde sjette tonetrin.

Siden vi er i C, er sjette tonetrin A. Det vil sige, vi spiller a-mol skalaen.

Paralleltonarter
Paralleltonarter

Hvis du tager C-dur-skalaen og sammenligner den med A-mol-skalaen, vil du se, at de har nøjagtig de samme toner. Det vil sige, at dur-skalaen har en parallel tonart, der er identisk med den. Derfor bruges betegnelsen “parallel”. Sammenlign for eksempel C-dur med A-mol og G-dur med E-mol i skalaerne nedenfor:

C dur skala: C, D, E, F, G, A, B

A mol skala: A, B, C, D, E, F, G

G dur skala: G, A, B, C, D, E, F#

E mol skala: E, F#, G, A, B, C, D

Dette er meget nyttigt. Det betyder, at vi kan bruge A-mol skalaen til at spille solo i en sang, hvor tonarten er C-dur. Det vil sige, når vi har en dur-tonalitet, kan vi tænke på to skalaer: dur-skalaen for den tonalitet og parallel tonarten i mol-skalaen for den tonalitet. Dette øger vores muligheder, når vi tænker på soloen.


Dur paralleltonarter

På samme måde kan vi tænke på det omvendte: hver moltonalitet har en parallel dur. Denne parallelle dur er placeret 3 halvtoner over moltonaliteten. For eksempel er 3 halvtoner over A et C. Derfor er parallelleltonarten for  A-mol, C-dur.


Mol paralleltonarter

Det er værd at bemærke, at dette koncept også findes for akkorder. Den parallelle molakkord er sjette tonetrin i den pågældende durtoneart.

For eksempel er den Cs parallelle tonart den sjette tonetrin i C-dur skalaen, det vil sige Am (eller Am7). Et andet eksempel: antag, at tonaliteten er G-dur. Paralleltonarten til G vil være Em (eller Em7).

Læs mere om paralleltonarter