SummertimeSummertime noder

Summertime
Summertime

Summertime

Her kan du høre melodien som lydfil:


Baggrund

Sangen ‘Summertime’ blev skrevet i 1934 og var en af ​​de første kompositioner, som George Gershwin arbejdede med i sin helt nye opera “Porgy and Bess.” Den jazzinspirerede sang er en vuggevise for Clara, der synger for sit barn, og den gentages flere gange i hele operaen. Sangen er blevet indspillet af tusindvis af kunstnere inden for enhver genre fra disco til reggae.

Desværre levede Gershwin ikke længe nok til at se sin sang blive den verdensberømte standard, den er i dag.

Mange mennesker tænker på Porgy og Bess som en musical. Den er rent faktisk blevet skrevet af Gershwin (som kom fra en musikteaterbaggrund) til hans allerførste opera. Selvom den var jazzinspireret, skulle den originale version af ‘Summertime’ udføres af en klassisk uddannet operasanger.

Originalen, skrevet i mol, og den har en let melankolsk stemning. Den første forestilling af Summertime blev sunget af den amerikanske sopran Abbie Mitchell.

Et år efter operaens premiere indspillede en 21-årig jazzsanger ved navn Billie Holiday en version af ‘Summertime’ i 1936, som var det første cover af sangen, der ville nå de amerikanske hitlister.

I 1957 udgav ​​Ella Fitzgerald og Louis Armstrongs Jazz-album, Porgy and Bess med  ‘Summertime’

Jazz har altid været et udtryk for kulturel mangfoldighed og individualisme. På grund af dette har jazzkunstnere altid været i stand til at bruge improvisation til at udtrykke sig. Den enkle melodi i ‘Summertime’ efterlod meget plads til improvisation, og jazzinstrumentalister skiftedes hver for sig til at gøre sangen til sin egen.

At være en af ​​de mest indflydelsesrige personer i jazzhistorien er Miles Davis instrumentale version af ‘Summertime’ på hans 1958-album, Porgy and Bess, en af ​​de mest kendte. Optaget i løbet af kun fire dage i sommeren 1958 betragtes Porgy og Bess stadig som et historisk jazzmesterværk.

Med sin bluesagtige vokalstil var ‘Summertime’ et naturligt valg for Janis Joplin og hendes band, Big Brother og Holding Company. Albummet, hvor sporet indeholdt, Cheap Thrills, var et af de mest succesrige album fra 1968.


Du kan læse mere om sangen her

 

Porgy and Bess


Find andre klavervideoer